Pletenica života: Dnevni boravci za starije

05.02.2021.

07:49

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Dnevni boravak za starije

Dnevni boravak za starije

Foto: HTV / HRT

Nastavlja se "Pletenica života" u općinama Veliko Trojstvo i Veliki Grđevac. Projekt je to koji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom provode u svrhu poboljšanja kvalitete života starijih osoba i onih s invaliditetom. Organizirani su dnevni boravci za njihove aktivnosti.

Društvene igre, ručni rad, tjelovježba ili samo prijateljski razgovor - za sve ima mjesta u Dnevnom boravku "Pletenice života" u Velikom Trojstvu.

- Kad se otvori ta udruga "Pletenica" moji motivi su, ne samo druženje, nego da se obnove razni stari zanati, ručni radovi, ima žena u općini koje znadu svašta radit, kaže Nada Horvatić, umirovljenica iz Velikog Trojstva.

Stigao je i automobil za prijevoz do udruge, liječnika i ostalih odredišta onima kojima je to potrebno.

- Jasno da je vrijedan, potreban za građane treće životne dobi koji nemaju mogućnost da se prevezu u ovom projektu Pletenice, ističe načelnik općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.

Svaki peti stanovnik Bjelovarsko-bilogorske županije stariji je od 65 godina, pa su programi pomoći u kući i dnevni boravci za njih iznimno vrijedni.

- Mnogi su ostali bez uže obitelji koja živi sa njima... A onda uskače društvo kroz ovakve programe i mislim da je to ono što ćemo nastaviti i dalje, smatra bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Potporu za društvenu uključenost 110 korisnika dobiva od 8 ljudi koji su se zaposlili u projektu.

- Bio sam dugo vremena na birou i tako sam izuzetno sretan što sam sad dobio posao. Inače, to mi je želja od mladosti da pomažem uvijek, imam suosjećaj sa starijim ljudima, kaže gerontodomaćin Udruge "Pletenica života" Veliko Trojstvo Zlatko Špoljarić.

Milijun i pol kuna nepovratnog novca za dvogodišnji rad dnevnih boravaka u Velikom Trojstvu i Velikom Grđevcu osigurano je iz europskih fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!