16:01 / 12.10.2019.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/P.F./HRT

Pletenice, klipići i zafrkanci krivac zamamnog mirisa u Varaždinu

-

-

Foto: - / -

Učenici županijskih osnovnih i srednjih škola u živopisnim nošnjama na ulicama Varaždina nudili su brojne pekarske poslastice koje su pripremili u povodu Dana kruha.
Sunčan dan Varaždince je izmamio u šetnju gradskom špicom. A onda su ih su oduševili učenici županijskih osnovnih i srednjih škola. U živopisnim nošnjama nudili su brojne pekarske poslastice koje su pripremili u povodu Dana kruha. Pletenice, klipići, razni zafrkanci i štapići - zamamni miris peciva širio se Varaždinom. Jer vrijedni učenici i njihovi učitelji pripremili su pregršt delicija i ponudili ih građanima na Županijskoj smotri Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje. I "kuruzna zlevka" jedan je od starinskih specijaliteta varaždinskog kraja.

Na smotri već tradicionalno sudjelu osnovne i srednje škole Varaždinske županije. A marljivi školarci živopisnim nošnjama, proizvodima i pričom oplemenili su subotnje jutro.

- To je jedna tradicija i ponosni smo na naš obrazovni sustav, da ima jednu takvu sposobnost da može okupiti 30-ak škola, puno ljudi i svi su zadovoljni, rekao je pročelnik UO za prosvjetu Varaždinske županije Miroslav Huđek.

Na manifestaciji je bila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

- Hvala svima koji su ga organizirali, posebno učiteljima i djeci koji su došli ovdje i pokazali dvije stvari. Prvo da znaju zahvaljivati i drugo da znaju raditi. I treće, a to je posebno danas važno i aktualno, da pošteni rad treba znati cijeniti, rekla je ministrica Divjak.

Svoju kreativnost učitelji i učenici iskazali su na razne načine. A iako je naglasak bio na brašnu i kruhu, svi su se potrudili i predstavili brojne ostale plodove, poput kupusa i bundeve koji su obilježili život njihovih predaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!