Po dobro zdravlje u zagrebački Maksimir

02.07.2021.

09:40

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Park Maksimir

Park Maksimir

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL

Godina iza nas ostavila je otvorena mnoga pitanja, a sa zdravstvenim posljedicama tek ćemo se suočiti - zato ovaj vikend u Maksimiru saznajte što možete učiniti za sebe i za svoju obitelj.

Od 10 ujutro pa sve do navečer u Maksimiru se, naime, održava Festival zdravlja koji će okupiti stručnjake, liječnike nutricioniste i zainteresiranu javnost na besplatnim radionicama, pregledima, konzultacijama i panel diskusijama na temu zdravlja.


Program festivala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su direktorica festivala Nevena Rendeli Vejzović, dr.sc. Tomislav Božek iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i prof. dr. sc. Goran Marković:

Najavljeno je mnoštvo događanja među kojima je i Sportsko savjetovalište u sklopu kojeg će posjetitelji na mjernom uređaju moći besplatno analizirati sastav tjelesne mase. 


- Nakon samo nekoliko minuta dobivate izvještaj na kojem su navedene individualne postotne količine minerala, proteina, masti, vode, tjelesne mase bez masnoća, tjelesne mase bez minerala… Zanimljiv podatak koji se dobiva je i biološka starost organizma, bazalni metabolizam te preporučena (poželjna) dnevna potrošnja energije. Osim mjerenja i interpretacije rezultata možete dobiti i detaljan nutricionistički plan prehrane, najavljuju organizatori.


Debljina - veliki javno- zdravstveni problem


Debljina je veliki javno- zdravstveni problem i prerasta u razmjere pandemije. Zabrinjavajući je podatak da u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba, točnije 57,4 % ima prekomjernu tjelesnu masu, od čega je 18,7 % pretilo. Važno je istaknuti da su muškarci iz Hrvatske na prvome mjestu po udjelu prekomjerne tjelesne mase i debljine u Europskoj uniji, a nažalost su i pripadnice ljepšeg spola doprinijele ovakvoj poražavajućoj statistici.


- Debljina ne bira dob – i djeca su visoko na listi. Podaci Europske inicijative praćenja debljine kod djece u Hrvatskoj za 2015. godinu pokazuju da je svako treće dijete u dobi od 8 godina s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom, upozoravaju s Festivala zdravlja.


Kako se može promijeniti takav negativan trend te poboljšati zdravlje populacije današnjice odgovorit će stručnjaci tog područja: doc. dr. sc. Gorana Mirošević s KBC Sestre Milosrdnice, doc dr. sc. Maja Baretić s KBC Zagreb, te dr. sc. Tomislav Božek sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, u sklopu panel diskusije na temu: „Postpandemijska pandemija – debljina“ .


”PostCovid stanje uma” 


O posljedicama koje COVID može ostaviti na naš organizam i načinima liječnja na panelu ”PostCovid stanje uma” govorit će neurologinja dr. Dunju Penavin Kolarić iz Croatia Poliklinika te popularni radiolog dr. Natko Beck, dobitnik ovogodišnje nagrade za komunikatora godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!