16:45 / 11.04.2020.

Autor: I.D./Darko Santini/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Po Trsatskim stubama do Mount Everesta

-

-

Foto: - / -

Trojica riječkih triatlonca istrčala su po Trsatskim stubama visinu Mount Everesta, takozvani "Everesting".
Trojica Riječana istrčala su po Trsatskim stubama visinu Mount Everesta, najvišeg vrha na svijetu. Zbraja se samo uspon, a njihov je uspjeh još veći jer su se svaki put pješice i spustili u podnožje stuba. Prije njih tu je stazu trčeći ili hodajući prešlo samo dvoje Hrvata.

Trojica riječkih triatlonca istrčala su po Trsatskim stubama visinu Mount Everesta, takozvani "Everesting". Najbrži među njima bio je Pavle Kruljac koji ga je istrčao za samo malo više od 21 sat.

- Ja sam si postavio cilj 20 do 21 sat. Završio sam to za 21 sat i sedam minuta. Zadovoljan sam time, nema tu puno filozofiranja. Nema tu vremenskog ograničenja, svatko ide po svom nekakvom osjećaju, kazao je Kruljac.

Da bi se prešla nadmorska visina od 8848 metara, koliko je visok Mont Everest, trebalo je prijeći Trsatske stube 79 puta, no ti su momci to učinili 80 puta - neka se nađe.

- Baš smo se pitali tko je do sada najviše puta prošao Trsatske stube, ali sumnjam da je 80 puta. To je sada jedan rekord, teško da će se netko brzo upustiti u nešto tako, rekao je sudionik "Everestinga" Domagoj Pauković.

Takav napor ostavlja i posljedice - događaju se ozljede o čemu svjedoči i oteklina na nozi Domagoja Paukovića.

- Nažalost stradao je moj mišić kvadriceps, oponaša već 2, 3 godine drugi mišić koji je imao isto takvu ozljedu. Isto tako sam jednu drugu utrku cijelu istrpio, ali vjerujem da će oporavak trajati jedno dva tjedna dok to sve ne splasne, kazao je Pauković.

Ovaj je "Everesting" bio jedinstven izazov u vrijeme koronavirusa, a sada treba ponovno skupljati energiju.

- Nemamo izazova, ovo se slučajno dogodilo zbog situacije u kojoj se nalazimo: nema utrka, nema ničega pa smo ovako nešto eto sami dokučili i odradili, kazao je Kruljac.

Najmlađi među sudionicima "Everestinga" bio je Leon Kamenski koji se na dan snimanja odmarao. A kako i ne bi, jer sva su trojica stube prešla 80 puta, ali ne samo uzbrdo nego i nizbrdo, što nitko ne računa - osim njihovih mišića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!