Počela UNICEF-ova utrka Mliječna staza 2021.

03.09.2021.

15:20

Autor: V.G./Hina/HRT

Na Mladosti obilježen virtualni start utrke Mliječna staza 2021.

Na Mladosti obilježen virtualni start utrke Mliječna staza 2021.

Foto: Robert Anić / PIXSELL

UNICEF-ova virtualna, nacionalna i inkluzivna utrka Mliječna staza počela je u petak i trajat će do 12. rujna putem mobilne aplikacije na tisućama staza diljem Hrvatske sa ciljem osiguranja usluga za djecu s teškoćama i njihove obitelji u područjima gdje je dostupnost najmanja.

Na utrku je dosad prijavljeno 6000 sudionika, među kojima više od 500 djece, 28 udruga koje rade s djecom sa teškoćama i 55 tvrtki.

Uz zajednički poziv na uključenje u utrku i pružanje podrške djeci s teškoćama u Hrvatskoj, virtualni start utrke obilježili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, paraolimpijka Nataša Sobočan i obitelji djece s teškoćama.

UNICEF ističe da humanitarna utrka drugu godinu zaredom okuplja veliki broj sudionika ujedinjenih oko zajedničkog cilja - podrške za djecu s teškoćama u razvoju.

U Hrvatskoj za mnogu djecu s teškoćama ključne usluge još uvijek nisu dovoljno dostupne jer samo jedno od troje djece s teškoćama (korisnika naknada temeljem teškoće) ima pristup stručnim uslugama, a u najslabije razvijenim područjima u prosjeku tek jedno od četvero djece.

Proširenje usluga grupne psihosocijalne podrške i dnevnog boravka

Stoga će UNICEF sredstva prikupljena na ovogodišnjoj utrci uložiti u uspostavljanje i proširenje usluga grupne psihosocijalne podrške i dnevnog boravka, gdje djeca s teškoćama i njihove obitelji dobivaju podršku stručnjaka kao što su rehabilitatori, socijalni radnici, medicinske sestre, logopedi, psiholozi i razni terapeuti.

- Iako je u proteklih deset godina postignut veliki napredak za djecu s teškoćama u razvoju, svi mi zajedno - Vlada, organizacije civilnog društva, udruge roditelja djece s teškoćama, stručnjaci i privatni sektor - moramo osigurati da svako dijete s teškoćama dobije priliku ispuniti svoj puni potencijal, bez obzira gdje živi ili kakav društveno-ekonomski status ima, istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Ministar Aladrović ističe kako Ministarstvo podržava tu hvalevrijednu utrku u kojoj nije važan rezultat pojedinca.

- Osim prihoda od startnina Mliječne staze, čiji iznos ide za bolju dostupnost usluga tamo gdje je potrebno, Ministarstvo će osigurati više potrebnih stručnjaka, lokacije i prostore u koje će se ulagati, te ostala potrebna sredstva. Važno je da svi zajedno idemo prema istom cilju - podršci djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, poručio je Aladrović.

Utrka traje od 3. do 12. rujna, a prijave su moguće do zadnjeg dana na www.mlijecnastaza.hr. Svi se mogu prijaviti - djeca, obitelji, pojedinci, udruge, tvrtke - i svojim kotizacijama pomoći osigurati bolju podršku djeci s teškoćama u razvoju.

Više pogledajte u prilogu Jelene Šarić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!