Počeli problemi s alergijama: Evo što trebate znati

20.02.2020.

19:08

Autor: Marina Gantar/Regionalni dnevnik/M.Š./HRT

default error photo
Toplo vrijeme pokrenulo je cvatnju, pa su peludne alergije već počele. Cvatu lijeska, joha i vrba, a probleme alergičarima stvara i čempres.
Toplo vrijeme pokrenulo je cvatnju, pa su peludne alergije već počele. Cvatu lijeska, joha i vrba, a probleme alergičarima stvara i čempres.

Osobe koje pate od peludnih alergija najviše problema imaju potkraj ljeta, kada cvjeta ambrozija. No za neke su već počeli. Mnogi Osječani znaju što to znači.

Liječnici kažu - izvan sezone cvjetanja provodi se dijagnostika, a kada cvjetanje počne, gasi se alergijski požar.

- Već zadnjih mjesec dana javljaju se pacijenti koji imaju tegobe od ranije, znaju za njih, pa ih znaju ranije razlikovati od eventualnih viroza , ističe voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju u KBC Osijek, Višnja Prus.

Simptomi su slični prehladi.

- Zahvaćeni su uglavnom gornji dišni putovi, nos, oči, u vidu curenja nosa, svrbeža, kihanja, a kod težih slučajeva zahvaćenost donjih dišnih puteva po tipu moguće astme, dodaje Prus.

Osim što treba uzimati propisanu terapiju poput antihistaminika u tabletama, sprejeva za nos, važno je i jačati imunitet.

Osobe alergične na pelud probleme mogu očekivati uskoro - tijekom cvjetanja breze.

Prema peludnom kalendaru, to je za otprilike mjesec dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!