Počeo 10. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije "Fiumare"

28.05.2022.

22:24

Autor: Danijela Minić/Dnevnik/HRT

Počeo je 10. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare

Počeo je 10. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare

Foto: Dnevnik / HRT

U riječkoj luci večeras je otvoren 10. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare. No loše vrijeme, kiša i bura, spriječili su održavanje većine programa. Ove godine izostala je i tradicijska regata barki na jedra, a neće biti ni bala svjetala i jedara, kao ni vatrometa u riječkoj luci. Posjetitelji su mogli vidjeti radionicu pomorskih i ribarskih vještina izrade opreme za barke - te razgledati lošinjski loger Nerezinac, danas Interpretacijski centar pomorske baštine Lošinja, kao i jedinu sačuvanu tartanu koju su od propasti spasili zaljubljenici u baštinu iz Pule. 

Danijela Minić javija je za središnji Dnevnik HTV-a da ovaj maritimni festival koji je ove godine uvršten u program Europskog dana pomorstva posjetiteljima nudi različite sadržaje.

- Tako su se danas mogli vidjeti usidreni, i za prihvat publike otvoreni, neki od najljepših primjeraka tradicijske brodogradnje – poput lošinjskog Nerezinca; danas interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja, ili pulske Tartane – jedinog takvog sačuvanog broda u svijetu izgrađenog 1927.godine, koji je služio za prijevoz vina i sira, rekla je.

Unatoč lošem vremenu, uspjele su se održati neke radionice ribarskih i pomorskih vještina, pa su posjetitelji mogli vidjeti kako se, primjerice, izrađuje oprema za barke. Dopusti li to vrijeme, sutra će u riječkoj luci biti organizirano veslanje za djecu i njihove roditelje.

Pomorska baština ovih je dana vidljiva na više lokacija u Rijeci, budući da u festivalu sudjeluju brojne udruge i institucije, gdje se održavaju različita predavanja i zanimljive izložbe koje valoriziraju tu našu pomorsku baštinu. Festival će za posjetitelje biti otvoren do 1. Lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!