15:01 / 06.06.2018.

Autor: HRT

Počeo europski projekt za borbu protiv dječje pretilosti

-

-

Foto: - / -

S učestalošću od 8 posto debelih djevojčica, Hrvatska se svrstava na 90. mjesto svjetske ljestvice, dok su dječaci, kojih je debelo čak 14 posto, na visokom 49. mjestu.
Svako deseto dijete između 5 i 19 godina u Europi je pretilo, dok više od trećine djece u Grčkoj, Malti i Italiji ima previše kilograma, objavljeno je u povodu početka najvećeg europskog znanstvenog projekta za borbu protiv dječje debljine.

Ako se trenutni val dječje pretilosti ne zaustavi, u nekim će europskim državama do 2025. godine svaka treća odrasla osoba biti pretila, navodi se u priopćenju zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, partnera u projektu u izučavanju javnih politika na području tjelesne aktivnosti. 

Provedba projekta, vrijednog 9,9 milijuna eura, počela je u Londonu sastankom 31 istraživačke, nevladine i državne organizacije. Tijekom iduće četiri godine pokušat će identificirati i testirati najbolje pristupe prevenciji i liječenju pretilosti, osobito kod djece mlađe od 12 godina. Projekt STOP (Science and Technology in childhood Obesity Policy) ispitat će moguće intervencije koji bi smanjile broj pretile djece u Europi. To uključuje i razumijevanje utjecaja okoliša na ponašanje djece i izbore roditelja, počevši od rođenja. Projekt će također istražiti rane znakove bioloških promjena uzrokovanih ponašanjima koja vode pretilosti u 17 skupina djece diljem Europe. U Švedskoj, Španjolskoj i Rumunjskoj provest će se eksperiment koji će testirati mogu li digitalne tehnologije pomoći vrlo mladoj debeloj djeci i njihovim obiteljima u postizanju održivih promjena tjelesne mase, osobito kod socijalno ugrožene djece.

Namjera je da prehrambena industrija postane odgovornija prema hrani koju djeca konzumiranju, a proizvođače hrane će se novčano stimulirati za plasman najboljih inovacija na tržište. Projekt će ispitati i ulogu pojedinih državnih mjera, poput poreza, oznaka na pakiranjima i prodajnih restrikcija za nezdravu hranu i pića. To je značajna investicija Europske unije kojoj je cilj pronaći najuspješnije i najučinkovitije pristupe za smanjivanje dječje pretilosti i pomoći pretiloj djeci da dobiju najbolju moguću skrb, istaknuo je voditelj projekta Franco Sassi, direktor Centra za zdravstvenu ekonomiju i inovacije politika na Imperial College Business School u Londonu.

STOP će koordinirati tim znanstvenika s Imperial College Business School u Londonu, a partnerske organizacije uključuju znanstvene ustanove, vladina tijela, internacionalne organizacije (WHO, IARC i OECD), nevladine organizacije koje se bave zdravljem djece i europske konzorcije (EIT Health i EIT Food)  koji promoviraju inovacije na području zdravlja i prehrane. Okupljene organizacije dolaze iz 12 zemalja Europske unije, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Novog Zelanda. Jedna od tih organizacija je i zagrebački Kineziološki fakultet, koji će voditi izučavanje javnih politika na području tjelesne aktivnosti.

Dok je nekada pretilost u djece bila iznimka, noviji podaci pokazuju da se pojavnost debljine kod djece u svijetu kroz četiri desetljeća udeseterostručila.

S učestalošću od 8 posto debelih djevojčica, Hrvatska se svrstava na 90. mjesto svjetske ljestvice, dok su dječaci, kojih je debelo čak 14 posto, na visokom 49. mjestu. Treba dodati da su hrvatski dječaci najdeblji u regiji, dok su u Europi zauzeli peto mjesto, napominje voditelj hrvatske istraživačke skupine Maroje Sorić. Sorić se nada da će projekt iznjedriti rješenja koja će pomoći u zaustavljanju opasnog trenda širom Europske unije i u našoj zemlji. Da bismo postigli konačni cilj, bit će nužna široka koordinirana akcija u mnogim sektorima, ali i doza političke hrabrosti, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!