ZeGeVege: od pizze do bolonjeza, ali bez mesa

03.09.2021.

11:35

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Studio4/Hina/V.M./HRT

ZeGeVege

ZeGeVege

Foto: Patrik Maček / PIXSELL

Udruga Prijatelji životinja organizira 13. ZeGeVege festival održivog življenja danas i sutra, petak 3. rujna od 8 do 21 sat i subotu 4. rujna od 8 do 20 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Nakon prošlogodišnje pauze, Festival održivog življenja okupio je brojne izlagače biljne hrane, kao što su veganska pizza, sushi, bolonjeze i kajgana... Raznolika je ponuda zdrave hrane i kozmetike isključivo biljnog podrijetla, koja nije testirana na životinjama, a proizvodi na bazi soje i pšenice.


Što se zbiva na ovogodišnjem ZeGeVege-u na središnjem zagrebačkom trgu provjerila je ekipa Studija 4 koju je dočekala organizatorica Emanuela Poturica, a u našem je programu gost bio i nutricionist Sebastijan Orlić:

Dvodnevni ZeGeVege festival održivog življenja otvoren je u petak na Trgu bana Jelačića, a posjetitelje očekuje ponuda zdrave hrane, kozmetike biljnog podrijetla te devet vege restorana sa raznim jelima, bolonjezom, pizzama, veganskom tofu kajganom, soparnikom...


Osamdeset izlagača nudi proizvode temeljene isključivo na biljnim namirnicama. Pripremili su i degustacije, prezentacije inovacija, radionice kuhanja i savjetovanja o veganskoj kozmetici. Tu su i štandovi udruga.


Svim posjetiteljima besplatno se dijeli brošura sa receptima, informacijama i novostima iz svijeta o veganstvu i održivom življenju koje je, kažu organizatori, nužno za opstanak na planetu i zaustavljanje klimatskih promjena.


- Svatko od nas može paziti da ostavi što manji ekološki otisak, da misli na pitku vodu, spriječi glad u svijetu i zaustavi daljnje globalno zatopljenje. ZeGeVege ohrabruje pojedince da mijenjaju sebe kako bi promijenili svijet, poručuju Prijatelji životinja.


Organizatori očekuju na festivalu posjet zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, te ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.


O programu Festivala zdravog žiljenja smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali s Nikolinom Plenar Jeličić iz Udruge Prijatelji životinja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!