17:47 / 24.05.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Počinje Pedalafest, zagrebački festival koji slavi kulturu urbanog bicikliranja

-

-

Foto: - / -

Zagreb bi mogao biti biciklistički grad, no ulaganje u biciklistički promet i destimulacija korištenja automobila i dalje su gotovo pa nepostojeći.
Sindikat biciklista već četvrti put organizira biciklistički festival Pedalafest, volonterski i jedinstveni festival u regiji koji slavi kulturu urbanog bicikliranja, odnosno stil života u kojem je odabir kretanja gradom bicikl. Održat će se od danas do 27. svibnja u Art Parku (Tomićeva), Chilloutki (Ilica 15) i Vintage Industrial Baru.

Pedalafest je slavlje sve većeg broja građana koji odabiru koristiti bicikl u svakodnevnom prometovanju gradom. U tri dana u Art Parku i u Chilloutki održat će se niz predavanja i panela na temu povezivanja javnog gradskog prijevoza i bicikliranja, niz praktičnih i umjetničkih radionica za djecu i odrasle, biciklističke igre, performansi, izložbe i poseban glazbeni i filmski program.

Upravo izrađujemo ciklokino, kino u kojem je struja potrebna za zvuk i sliku proizvedena okretanjem pedala na biciklima. Time gledatelji imaju priliku sudjelovati u stvaranju sadržaja festivala. Animirani film Triplettes de Belville prikazujemo u suradnji s Animafestom i Francuskim institutom, rekla je Tena Šarić iz Sindikata biciklista. Film i otvorenje Pedalafesta poklapa se s otvorenjem Art Parka, cijeloljetnog programa u Zagrebu koji već treću godinu za redom oblikuje urbanu kulturu u centru Zagreba, a vodi ga udruga Pimp my Pump.

Sardžaj u Art Parku i na Pedalafestu organiziran je također u suradnji s festivalom Projekt Ilica: Q’Art, kojim se želi potaknuti revitalizacija napuštenih prostora u Ilici. Zbog sve veće motorizacije i individualnog korištenja automobila propali su stari zanati i kultni lokali u zagrebačkom ulicama. Primjeri vraćanja pješačkih zona i ograničavanja korištenja automobila u centrima europskih gradova, poput Ljubljane i Beča, pokazali su kako se povećala kvaliteta života u urbanim sredinama, ekonomska vrijednost nekretnina i povećao promet u lokalima jer su prostori postali dostupniji upravo zbog pješačenja i bicikliranja.

Prvi Pedalafest održao se još 2012. godine na Trgu žrtava fašizma, u i oko Meštrovićevog paviljona koji je posljednjih mjeseci žrtva opetovanog i nepromišljenog gospodarenja kulturnim dobrom i javnim prostorom od strane gradske uprave. Iz Sindikata biciklista naglašavaju kako je uređenje najavljenog "pješačkog centra izvrsnosti", u koji je uključen i Meštrovićev paviljon, primjer loših gradskih odluka o odnošenju prema javnom prostoru, kao što je bila i dosadašnja stihijska i često besmislena izgradnja biciklističke infrastrukture.

Zagreb bi mogao biti biciklistički grad, no ulaganje u biciklistički promet i destimulacija korištenja automobila i dalje su gotovo pa nepostojeći. Zato Sindikat biciklista u subotu, 26. svibnja, organizira prosvjednu kritičnu masu, odnosno biciklističku vožnju kojom se želi poslati poruka gradskim vlastima o nužnosti podizanja biciklističke infrastrukture na višu razinu.

Okupit ćemo se ispred Mimare, zaustavit ćemo promet i slobodno se provesti Zagrebom, kratko okružiti Meštrovićev paviljon i na posljetku završiti u Vintage Industrial Baru u Savskoj, sa zanimljivim glazbenim programom. Na sat vremena osjetit ćemo zagrebački promet bez automobila, po mjeri čovjeka, opušteniji, s manje zagađenja, buke, novaca i nervoze!, objasnila je Tena Šarić.

Na Pedalafestu sudjelovat će stručnjaci, udruge i inicijative iz Beča, Ljubljane, Budimpešte, Bratislave, Beograda, Kopra, Skopja, Banja Luke i Varaždina te će predstaviti kulturu urbanog bicikliranja u svojim  gradovima.

Program Pedalafesta dostupan je na web stranici www.pedalafest.org, a informacije možete pratiti na i na Facebooku i Instagramu. Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!