17:26 / 22.01.2018.

Autor: Petra Mustać Pezo/M.Š.

Pod njezinom peglom nastaju prava umjetnička djela

Marija Joza

Marija Joza

Foto: - / -

Rijetko tko voli glačti, no Zadranka Marija Joza svoju je sreću pronašla baš u tom, mnogim ženama, mrskom poslu. Glača satima, ali pod njezinom peglom nastaju prava umjetnička djela.
Rijetko tko voli kućanske poslove, posebice glačanje, no Zadranka Marija Joza svoju je sreću pronašla baš u tom, mnogim ženama, mrskome poslu. Iako glača satima, pod njezinim rukama nisu košulje i hlače, nego prava umjetnička djela.
Toplo glačalo, malo bojica i fotopapir, to je sve što treba Mariji Joza. Po danu radi u bolnici, a slobodno vrijeme rezervirano je za jednu posebnu umjetnost koja korijene vuče iz starog Rima. Danas imamo modernu verziju enkaustike. Koristim malu peglu na koju apliciram posebne voštane bojice za enkaustiku. Taj rastopljeni vosak stavljam na papir i jednostavno stvaram apstraktne motive,  objašnjava Marija. A sve je počelo prije četiri godine. Nepoznata riječ enkaustika - potaknula ju je da nabavi pribor i krene u avanturu. U potpunosti sam samouka, pa sam razvila svoj stil. Bilo je uspona i padova, ali me ova tehnika oduševila jer se ja najbolje opuštam uz peglu.  Slika po slika ili kako kaže Marija, napeglala sam preko sto slika. Stavila sam neke i na Saatchi Galeriju, neke sam i prodala, nije mi do materijalnog, ali tako kupim boje i papir koje su skupe. 

Tehnika je bila cijenjena i nekad davno. Samo se radila na drvu. Radi se o drevnoj tehnici koju su usavršili Rimljani, a poznati su portreti iz Egipta. N njima je zanimljivo da i danas imaju sjaj,  naglašava Natali Miletić, povjesničarka umjetnosti. Neobičnu tehniku rijetko ćete vidjeti, jako malo ljudi zna o čemu je točno riječ. Marijine slike i njen talent sve oduševljavaju.

Od kućanskog posla do umjetnosti dalek je put, no Marija je dokazala da i s pomoću mrskog glačala mogu nastati prava umjetnička djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!