Podrška osobama oboljelim od demencije

16.02.2021.

07:35

Autor: Zdrav Život/HRT

Podrška osobama oboljelim od demencije

Podrška osobama oboljelim od demencije

Foto: Zdrav život / HRT

Pacijenti je opisuju kao vrsnog dijagnostičara, ali i toplu i pristupačnu osobu. Voditeljica je Dnevne bolnice za oboljele od demencije u Psihijatrijskoj bolnici sveti Ivan. U našoj rubrici profil stručnjaka, upoznajte doktoricu Paolu Presečki.

- Mene je oduvijek interesirala medicina, a kasnije me zainteresiralo područje psihijatrije jer pruža velike mogućnosti i istraživanja, i liječenja i razno-raznih pružanja psihosocijalnih intervencija jer psihijatrija je jedan dio medicine gdje su tjelesna i psihička zbivanja isprepletena i pruža mogućnost da se čovjeku pristupa na jedan cjeloviti, holistički način, rekla je prim.dr.sc. Paola Presečki, dr.med. spec.psihijatrije, subspec. biologijske psihijatrije.

Subspecijalistica ste biologijske psihijatrije, što ta titula zapravo podrazumijeva?

- Biologijska psihijatrija se bavi biologijskim osnovama nastanka i liječenja psihijatrijskih poremećaja. Od priče s neurotransmiterima i njihovim receptorima, spoznali smo etiopatogenezu psihičkih poremećaja i na taj način je omogućen razvoj raznih vidova terapije, ponajprije psihofarmakoterapije.

Vaše uže područje djelovanja su upravo demencije. To je jedno kompleksno i zahtjevno područje, zašto ste zaineresirali baš za njega?

- Pruža mogućnost jednog humanog pristupa bolesniku, njegovoj obitelji, ali isto tako utjelovljuje cjelokupnu medicinu i upravo radi toga sam se odlučila za to područje.

Doktorica Paola pohađala je srednju medicinsku školu u Puli, fakultet je završila u Rijeci i nakon desetak godina rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te ju je profesionalni put potom usmjerio u psihijatriju.

- Da bi potom završila specijalizaciju iz psihijatrije isto tako i doktorski studij koji je bio usmjeren na psihijatriju starije životne dobi i Alzheimerovu bolest konkretnije, tako da sam u tom dijelu se posvetila svom stručnom i znanstvenom radu u užem smislu.

Njen klinički rad prati upravo i znanstveno- nastavnički.

- To je pri Zdravstvenom veleučilištu ovdje u Zagrebu i fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

U oba dijela posla podjednako uživa. U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan radi 12 godina, a obnaša i odgovornu, ali zahtjevnu funkciju voditeljice Dnevne bolnice za demenciju.

- Vrh karijere je zapravo ova naša Dnevna bolnica za bolesnike sa demencijom gdje zapravo možemo osigurati kvalitetu životu samim bolesnicima i njihovim njegovateljima, isto tako im možemo pružiti jednu uključenost u društvenu sredinu, cjelodnevnu i cjelovitu skrb koju ovdje nudimo i isto tako njegovateljima ravnotežu između obiteljskih i radnih obveza.

Skrbe o 20-ak pacijenata s demencijom i skrb o njima je vrlo kompleksna.

- Demencija znači obuhvaća i kognitivne simptome i emocionalne simptome, isto tako slabljenje funkcionalnosti bolesnika, mahom su to stariji bolesnici koji imaju i čitav niz kroničnih nezaraznih bolesti. O svemu tome moramo ovdje zapravo voditi računa.

Koliko je meni poznato, dodaje, Dnevna bolnica za demencije jedina je takva u Hrvatskoj. Evo, radimo već 6 godinu i ponosimo se svojim rezultatima.

- Ovo je jedna humana sredina gdje je skrb sveobuhvatna Znači od psihijatrijske neurološke internističke skrbi pa do brige o prehrani, o tjelesnoj aktivnosti, od vježbanja za poboljšanje mentalnih tjelovježbi, od organiziranja likovnih, literarnih ili bilo kojih drugih radionica, a koje možemo približiti našim bolesnicima.

- Kako izgleda jedan Vaš prosječan radni dan?

- Ujutro počinje sa dolaskom bolesnika, sa doručkom jutarnjom vizitom zatim radom radnog terapeuta na poboljšanju mentalne kondicije naših bolesnika, zatim rad s fizioterapeutom, nakon toga ručak, popodnevni odmor i nakon toga raznorazne radionice, društvene igre, odmor pa polako i spremanje za odlazak kod kuće.

Doktorica Paola nada se kako će ovu Dnevnu bolnicu i dalje razvijati i povećavati njene kapacitete, uključivati mlade stručnjake i educirati ih kako bi pružili pomoć i podršku osobama oboljelim od demencije. Srećom po njih, imaju sjajan primjer skromne i sposobne osobe koja je svoj put posve posvetila ovoj vulnerabilnoj skupini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!