Pokreće se digitalna platforma za podršku oboljelima od KOPB-a

16.11.2022.

15:16

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

U prvoj polovini iduće godine pokreće se digitalna platforma za podršku oboljelima od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), najavljeno je u povodu Svjetskog dana KOPB-a, bolesti od koje boluje oko 400.000 građana u Hrvatskoj.

Novim projektom Zelena pluća (Green Lung) i mobilnom aplikacijom omogućit će se podrška u praćenju simptoma i terapiji te komunikacija s liječnicima, a sadržavat će i brojne savjete o važnosti prehrane, fizičke aktivnosti te o samom liječenju.


- U Hrvatskoj 60 posto ljudi ima pametni telefon. Komunikacija će biti vođena, kontrolirana i imati redovite povratne informacije, istaknuo je akademik Miroslav Samaržija predstavljajući aplikaciju na panel raspravi, organiziranoj povodom Svjetskog dana KOPB-a.


KOPB je o treći uzrok smrtnosti u svijetu i jedna od najkompleksnijih plućnih bolesti, a oboljeli su dodatno prikriveni zbog svojevrsnog srama, budući da je riječ najčešće o pušačima.


Prema podacima HZJZ-a, četiri osobe u Hrvatskoj svakoga dana preminu od ove bolesti, a svaka deseta osoba starija od 40 godina boluje ili će oboljeti od KOPB-a. Globalno se predviđa da će se broj umrlih gotovo udvostručiti u nadolazećim desetljećima.


Razlozi su starenje stanovništva i izloženost čimbenicima rizika, kao što su pasivno pušenje, onečišćeni zrak, prašina, dim i kemikalije.


Svjetski dan KOPB-a ove se godine obilježava pod sloganom Jedna pluća za cijeli život, povodom čega su vodeći domaći stručnjaci za respiratorne bolesti na raspravi istaknuli važnost cjeloživotnog zdravlja pluća te najavili program ranog otkrivanja KOPB-a, kojemu će biti okosnica postojeći screening program ranog otkrivanja raka pluća.


Građane su pozvali da ne ignoriraju simptome zamora i kašlja, i ne odgađaju odlazak liječniku. Rana dijagnoza i terapija ključne su za pozitivan ishod liječenja.


KOPB je bolest uglavnom starije populacije, međutim, kod mladih se treba razviti svijest da razmišljaju unaprijed o svome zdravlju i plućima jer je potrebno 10 do 20 godina da se KOPB razvije.


- Prvi simptomi najčešće se javljaju oko četrdesete godine, a zatim može proći cijelo desetljeće da pacijenti uopće ne znaju da boluju od KOPB-a, već misle da su simptomi posljedica starosti ili pušenja. Iako je danas pušenje vodeći uzrok obolijevanja od KOPB-a, u budućnosti bi to moglo biti i udisanje zagađenog zraka , pojasnila je pulmologinja Andrea Vukić Dugac.


Povodom Svjetskog dana KOPB-a, koji se već dvadeset godina obilježava svake treće srijede u studenome, u kampanju se uključilo i više hrvatskih gradova, koji će večeras zasvijetliti javne površine narančastom bojom koja simbolizira borbu protiv ove bolesti.


Udruga Plava krila predstavila je priručnik Vodič za život s PAH-om, koji oboljelima od plućne hipertenzije pruža stručne informacije o bolesti. Riječ je o izuzetno rijetkoj i teškoj plućnoj bolesti koja često prekasno bude prepoznata i dijagnosticirana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!