09:06 / 23.07.2019.

Autor: Ruža Ištuk/HRT

Pomoć pacijentima koji troše i desetak lijekova dnevno

-

-

Foto: - / -

Odgovore nudi jedino farmakoterapijsko savjetovalište u Hrvatskoj u Domu zdravlja centar u Zagrebu.
Hrvati na lijekove godišnje troše oko 6 milijardi kuna, a nerijetko ih koriste i po desetak na dan. Kako postići da terapija bude maksimalno učinkovita, izbjeći nuspojave, kada piti koji lijek i na što posebno paziti - odgovore nudi jedino farmakoterapijsko savjetovalište u Hrvatskoj u Domu zdravlja centar u Zagrebu.

U Farmakoterapijskom savjetovalištu godinu i pol dana vode brigu o stotinjak pacijenata koji boluju od više bolesti i piju desetak lijekova dnevno.

- Ono što smo primijetili - što je veći broj lijekova, jasno je da raste rizik i od interakcije i od nuspojava i ostalih terapijskih problema, na što nam se jako pacijenti žale. Tu je naša uloga istaknuta jer sagledavamo pacijente u cjelini i nastojimo tu terapiju prilagoditi, uskladiti najbolje što možemo - naravno sve u suradnji s liječnicima obiteljske medicine - kaže doc. dr. sc. Iva Mucalo, voditeljica Farmakoterapijskog savjetovališta.

Prije savjetovanja obvezna dokumentacija su medikacijska povijest, posljednji laboratorijski nalaz i povijest bolesti. Pacijenti dolaze u savjetovalište, šalju ih liječnici obiteljske medicine putem e-konzultacije Zdravlje Net Pro, no pacijenti i sami mogu telefonski najaviti svoj dolazak u savjetovalište te dogovoriti konzultacije. Početne konzultacije traju oko sat i pol, a svaki idući dolazak je kraći.

Pacijenti su zadovoljni, bolje su im regulirani klinički ishodi, tlak, šećer, masnoća, astma i ostali klinički parametri na koje se žale. Liječnici su rasterećeniji, a oni mladi i sigurniji jer u domu zdravlja je 36 specijalizanata.

Komunikacija je dvosmjerna, a pacijenti na jednom mjestu mogu dobiti pomoć i savjete i liječnika i ljekarnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!