Gost kulinarskog dijela jednog od HTV-ovih izdanja emisije Kod nas doma bio je legendarni kuhar Stevo Karapandža. Odlučio je pripremiti tradicionalno švicarski specijalitet - Rešti.
13:47 / 23.02.2021.
Autor: Kod nas doma/HTV
Objavljeno: 23. veljače 2021., prije 9 dana
Autor: Kod nas doma/HTV
Gost kulinarskog dijela jednog od HTV-ovih izdanja emisije Kod nas doma bio je legendarni kuhar Stevo Karapandža. Odlučio je pripremiti tradicionalno švicarski specijalitet - Rešti.
Ovo popularno jelo zapravo su popečci od krumpira, koji se najčešće serviraju za doručak. Vjeruje se da je koristan za zdrav duh i snagu, a prisutan je u švicarskoj kuhinji još od 19. stoljeća. Danas postoje i restorani koji su isključivo specijalizirani za ovo jelo te nude i po pedeset vrsta reštija.
U nastavku slijedi osnovni recept:
Krumpir skuhati do pola (najbolje dan prije), oguliti i naribati. Zatim dodati u namašćenu tavu, te vrlo lagano potisnuti rubove špatulom. Pričekati da se donji dio smjese zapeče i da se stvori korica, zatim okrenuti na drugu stranu.
Na ovu bazu mogu se dodavati razne kombinacije namirnica poput šunke, sira, dimljenog lososa ili raznog povrća. Dodatno zapeći u pećnici.
Stevo je podijelio i poseban recept za umak od luka koji je, uz pečene kobasice, odličan dodatak reštiju:
- ispeći kobasice i sa strane ostaviti sok od pečenja,
- za to vrijeme luk nasjeckati na listiće, te dinstati na svinjskoj masti da se dobro zapeče
- podliti crnim vinom, kuhati dok se tekućina ne reducira, te na kraju dodati sok od pečenja.
Umak preliti po reštiju i poslužiti uz pečene kobasice.
Pogledajte video:
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora