Posebni jelovnik za one koji će blagdane provesti u bolnici

18.12.2021.

14:49

Autor: Zdrav život/HRT

Posebni bolnički meni za blagdane

Posebni bolnički meni za blagdane

Foto: Zdrav život / HRT

Neki od nas, nažalost, Božić će provesti u bolnici, a kao i svake druge godine, za njih će brinuti brojni zdravstveni radnici. Odlučili smo provjeriti kakva ih bolnička prehrana očekuje.

Suvremena zdravstvena skrb, osim naprednih dijagnostičkih metoda i modela liječenja, podrazumijeva i kvalitetnu prehranu kao važan segment cjelokupne brige za bolesnika. Bolnički jelovnik izrađuje se prema propisanim standardima koji osiguravaju da se u svim bolnicama u Hrvatskoj nudi ujednačena kvaliteta i kvantiteta obroka.

- Pri izradi jelovnika primarno treba zadovoljiti potrebe u skladu s namjenom i karakteristikama pojedine dijete. Pri tome se vodi računa o vrsti hrane, o učestalosti konzumacije, količini i načinu pripreme hrane s obzirom na potencijalna ograničenja, odnosno preporuke kod pojedinih dijetoterapija. Važno je i zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe, što podrazumijeva odgovarajuće kalorijske vrijednosti, unosa makronutritijenata, ugljikohidrata, proteina i masti te mikronutrijenata, vitamina i minerala koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma kaže Nikola Mesarić, mag.nutr iz Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.

Koordinator kvalitete i sigurnosti hrane KBC-a Zagreb Karlo Fadić dodaje kako se o sigurnosti hrane vodi briga od samog početka - od ulaska sirovina do cijelog procesa pripreme. Kontrolira se temperatuae, kontrolira se čišćenje, higijena djelatnika, opreme, površina i svega ostalog.

Bolnički standard - 50 jelovnika

Propisani bolnički standardi broje čak 50 različitih jelovnika, čime se osigurava različitost prehrane te mogućnost prilagodbe svakom pojedinom bolesniku s obzirom na njegovo zdravstveno stanje.

- Naravno da postoji mogućnost da čak niti taj veliki broj dijeta nije dostatan da se svakom bolesniku osiguraju nutritivne potrebe, pa je potrebno pristupiti individualno. To je moguće učiniti kombinacijom postojećih dijeta i jelovnika, ili potpuno individualnim pristupom tijekom hospitalizacije, napominje Nikola Mesarić.

Za to je zaslužan tim nutricionista i dijetetičara, potom referenata koji preuzimaju kartice dijeta pacijenata i normativno obračunavaju jelovnike. Prema njima kuhari i i pomoćno osoblje u kuhinji, pripremaju jela ovisno o zadanoj dijetoterapiji. Navedeni bolnički standardi ne razlikuju se od onih koji bi trebali vrijediti i za zdravu populaciju.

Uravnotežena i umjerena prehrana za sve

- Osnovna pravila pravilne prehrane su da ona bude umjerena, uravnotežena i raznolika. I osobe koje su dio zdrave populacije trebaju se toga pridržavati kako bi očuvali dobro zdravlje. Razlika je samo u tome što kod osoba koje su već razvile određenu bolest, ta prehrana može utjecati na daljnji tijek bolesti u smislu liječenja ili pogoršanja zdravstvenog stanja, savjetuje Nikola Mesarić.

U predblagdansko i blagdansko vrijeme zdravstveni se radnici trude približiti duh Božića bolesnicima koji su primorani i u to vrijeme biti na bolničkom liječenju. Odnosi se to i na prehranu, koja u te dane nastoji biti što sličnija kućnom blagdanskom stolu.

Božićni i novogodišnji meni

- Trudimo se osobama na bolničkom liječenju približiti duh Božića. Naši vrijedni kuhari i slastičari pripremaju tradicionalna jela. Tako da na Badnjak počinjemo ribljim jelima, za Božić tradicionalnim ručkom kontinentalne Hrvatske - purica s mlincima, kolačima poput orahnjače i makovnjače. Sve za Novu godinu tradicionalno završimo sarmom, kaže Mesarić.

Možda su ti dani bogatiji mastima i šećerima, što se ne uklapa u onaj uobičajeni dijetni režim prehrane. No stručnjaci naglašavaju kako takvi izdvojeni obroci ni u kojem slučaju neće naškoditi bolesniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!