Posjet zubaru koji život znači

26.04.2021.

07:02

Autor: Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Od karcinoma usne šupljine u Hrvatskoj godišnje oboli oko 400 osoba. Karcinom je to koji većinom zahvaća muškarce, ali prema kliničkoj praksi, u posljednje vrijeme zahvaća i sve veći broj žena mlađe dobi. Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem, odnosno jednostavnim pregledom oralne sluznice.


Gospođi Marici Knežević prije 6 godina otkriven je karcinom nepca u Slavonskom Brodu prije 5 godina, sasvim slučajno. Operirana je i sada svaka tri mjeseca dolazi kod stomatologa, a svakih šest mjeseci kod otorinolaringologa na kontrolu. Njen karcinom otkriven je u ranom stadiju, kao i kod gospođe Eme Mihanović, sada 32-godišnjakinje.

- Ja sam imala ranicu koja nije nestajala dugo vremena. Iz Splita sam i bilo je malo poteškoća za dobiti dijagnozu i nekakvu pažnju. Nakon par mjeseci samioinicijativno sam saznala za ove divne ljude tu. Došla sam i vrlo brzo dobila termin. U roku od 24 sata dobila sam dijagnozu i adekvatnu skrb. U roku od 5 dana sam operirana. Otada je prošlo 5 godina, priča Ema Mihanović. Život joj se, kaže promijenio na bolje. Pazi na prehranu, prestala je puštiit i zbog bolesti na život gleda optimističnijim pogledom.

Podmukao karcinom, simptomi tek u uznapredovalom stadiju

No gospodinu Anđelku Klanjčiću karcinom usne šupljine, nažalost, otkriven je u kasnom stadiju. Prije nešto manje od mjesec dana odstranjen mu je tumor koji je zauzimao dno usne šupljine, proširio se na jezik, donju čeljust gdje je operativni zahvat podrazumijevao prenošenje režnja fibule na donju čeljust i spojen mikrokiruškim tehnikama.

Može normalno jesti, pričati samo mjesec dana nakon operacije. Naših troje sugovornika dobilo je jedan od najčešćih karcinoma glave i vrata. Karcinomi usne šupljine, kaže prof. Ivan Alajbeg sa Stomatološkog fakulteta - mogu se dijagnosticirati običnim stomatološkim pregledom. Usprkos tome, taj se karcinom većinom otkriva u uznapredovalom stadiju.

Od 450 oboljelih, 90-ak je žena

Razlog - javlja se podmuklo, ne boli i ne daje nikakve simptome prije nego uznapreduje. Poput osjećaja neugode, peckanja u ustima, otežanog i bolnog gutanja, pomičnosti zuba i boli u uhu. Ovaj karcinom karakterističniji je za muškarce – u prosjeku od 450 oboljelih, 90-ak je žena. Obolijevaju muškarci srednjih godina. Glavni faktori koji dovode do nastanka karcinoma su pušenje i alkohol, a naročito njihovo međudjelovanje.

U literaturi se kao uzročni spominje i Humani papiloma virus. Međutim, HPV se dovodi u vezu s razvojem orofaringijalnog karcinoma. Liječenje karcinoma usne šupljine mulditidciplinarno je i najčešći pristup liječenju je kirurškim putem.


- Usprkos napretku kemoterapije, radioterapije, imunoterapije, pametnim lijekovima, kirurg je danas prvi izbor u terapiji oralnog karcinoma. A kirurgija je naravno to inenzivnija što je tumor u uznapredovalijoj fazi. Ono što mi želimo i dobivamo u suradnji s našim stomatolozima jest da dobijemo dijagnozu karcinoma u što ranijoj fazi. Tada to podrazumijeva kirurgiju kroz usta, boravak u bolnici 2-3 dana, uporabu lasera. U konačnici tada dobivamo bolesnike koji nakon završenog liječenja nemaju promijenjenu kvalitetu života, napominje doc. Krešimir Gršić, subspec. plastične kirurgije glave i vrata.

- Složeni su to kirurški postupci iza kojih stoji cijeli tim stručnjaka, 20-30 ljudi – instrumentarke, medicinske sestre, kirurški timovi, anesteziolozi. Veliki se tumori reseciraju, koristi se udaljeno tkivo, mikrovaslukarnom tehnikom tkivo se reoblikuje. Liječnici uspjevaju postići da bolesnici, nakon velikih i složenih zahvata, nakon kojih slijedi readjuvantna terapija - normalno nastavljaju svoj život, dodaje doc. Gršić. Pacijenti se liječe i zračenjem, kemoterapijom, a vrlo često i kombinacijom. I tada je stomatolog taj koji će pomoći da se promjene u usnoj šupljini prebrode što lakše.

A puno se pridonosi i obilježavanjem Tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine. Dosadašnjih su godina cijeli tjedan otvarali vrata Zavoda za oralnu medicinu na Stomatološkom fakultetu kako bi građani mogli doći na besplatne preventivne preglede. Ove godine, bio je studentski kongres i pregledi u nešto manjem obimu zbog virusne pandemije. No prevencija je od iznimne važnosti, naglašavaju stručnjaci.

- Ako primijetite da imate neku ranicu u usnoj šupljini, koja ne cijeli. Pritom uživate alkohol ili pušite, svakako se obratite liječniku obiteljske medicine koji će vas uputiti bilo stomatologu, bilo liječniku otorinolaringologu koji će vas pregledati i procijeniti ozbiljnost vaše situacije usne šupljine, upozoravaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!