15:32 / 09.03.2020.

Autor: Inja Svetl/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Posljednji koncert Sretne Meštrović

-

-

Foto: - / -

Koncertom ‘Sretna Meštrović posljednji put na podiju’ vrhunska pijanistica i glazbena pedagoginja Sretna Meštrović u HGZ-u je obilježila je 65 godina umjetničkog djelovanja. Bio je to ujedno njezin oproštaj od aktivne pijanističke karijere.
Koncertom ‘Sretna Meštrović posljednji put na podiju’ vrhunska pijanistica i glazbena pedagoginja Sretna Meštrović u Hrvatskom glazbenom zavodu obilježila je 65 godina umjetničkog djelovanja. Bio je to ujedno njezin oproštaj od aktivne pijanističke karijere.

‘Čudna i čudesna’,’Valkira klavirske umjetnosti’, ’umjetnica duboke koncentracije, zrelosti i razumijevanja glazbe’ – to su bile samo neke od reakcija kritike na izvedbe Sretne Meštrović. Publika i u zemlji i svijetu, voljela ju je kao pijanisticu snažna temperamenta, sugestivne i uvjerljive interpretacije.

- Ja volim svirati i pokušavam u svakom svojem nastupu jednostavno izraziti kompletnu sebe, svirati iz jedne nadosobne energije, dakle iz ljubavi prema činu kojim se bavite. Iz svega toga doseže se do jedne druge dimenzije koja je toliko predivna da nijedna karijera i broj koncerata to ne može zamijeniti, izjavila je za Vijesti iz kulture Sretna Meštrović.

Dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk napominje da se radi o sasvim posebnoj pijanistici: Upravo zato što nikada nije bila odana površnom virtuozitetu, nego je uvijek znala zaorati brazdu vrlo duboko i tražila ono iskonsko u glazbi, rekao je Tarbuk.

Nakon koncerta koji je završio ovacijama, umjetnica nam je otkrila nešto o koncertu, ali i o svojem – klaviru: Imam klavir koji se raspada i evo sada sam ovaj koncert studirala i vježbala na posuđenom klaviru.Taj klavir je dobar, samo se profesionalno na njemu ne može vježbati jer vam sve ide, pa mislite da fantastično svirate, a onda dođete na normalniji klavir i ništa vam ne ide, otkrila nam je Sretna Meštrović.

Sretna Meštrović nikada neće prestati svirati. Ali sada će, kaže, imati više vremena da se posveti još jednoj svojoj ljubavi - pisanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!