Postanite zmajoljubac, pridružite se Žuži i Žarku!

02.07.2018.

09:43

Autor: E.L.S./M.V./HRT

-

-

Foto: - / -

Zmajevi koje nosi vjetar označavaju stremljenje prema gore, prema napretku i vjeruje se da koliko zmaj visoko odleti, toliko će nečija godina biti sretna i uspješna.
Upoznajte zaljubljenike u sport, zabavu i vjetar! Žuža i Žarko Tkalec za sebe kažu da su zmajoljupci, da vole vjetar, vole puštati zmajeve po vjetru, imaju rijedak hobi i želja im je da s njim upoznaju što više ljudi.

Zagrepčani koji često šetaju uz Savu, nisu mogli ne primijetiti šarene letjelice kojima upravlja dinamični ljubavni duo - Zmajoljupci. Kad najavljuje vjetrovito vrijeme, Zoran Vakula im je omiljeno tv-lice. Kad je vrijeme za ne ići van, odu u dvoranu Jedinstvo i puštaju zmajeve do stropa. Jer zmajariti se mora.

Ko klinac sam na Savi puštao zmajeve, odrastao sam u Folnegovićevom naselju, od najlonskih vrećica sam radio zmajeve, tu je krenula ljubav i onda kas sam otišao u mirovinu, kaj sad? Pa sam se toga sjetio. Nisam znao šivati, onda me je draga naučila i tako sam krenuo, ispričao je Žarko Tkalec.

Kupovni zmajevi nisu se pokazali kao sretno rješenje, pa su Žuža i Žare krenuli surfati internetom u potrazi za atraktivnim krojevima. Povezali su se putem Facebooka sa zmajarima diljem svijeta, razmijenili iskustva i sad u svojoj maloj radionici imaju delte, diamonde, revolution, trilobite, japanske zmajeve, hobotnice, vještice, medeke, žabe...cijelo jedno zmajsko carstvo.

Žuži je izrada zmajeva potaknula kreativnost, pa je osim smišljanja maštovitih krojeva, pokrenula sa Žarkom i radionice za djecu gdje izrađuju papirnate zmajeve. Klinci su, naravno, oduševljeni, no Zmajoljupcima je cilj da prenesu svoj entuzijazam i na odrasle, jer puštanje zmajeva, osim što je meditativno, može biti i zanimljiv sport.

Puštanje zmajeva u mnogim je svjetskim kulturama dio tradicije, posebno vezan uz dolazak proljeća. Zmajevi koje nosi vjetar označavaju stremljenje prema gore, prema napretku i vjeruje se da koliko zmaj visoko odleti, toliko će nečija godina biti sretna i uspješna.

Ljudi, malo nas ima, samo nas je pet, priključite nam se. Kad nas vidite na Savi, priđite nam, nemojte se bojati, sve ćemo vas naučiti, čak i šivati zmajeve, samo nam se javite, poručili su Žuža i Žarko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!