15:58 / 24.11.2020.

Autor: Paula Poljak-Morandini/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Pošumljavanje Međimurja: dosad posađeno 130 tisuća sadnica

-

-

Foto: - / -

Boravak na svježem zraku, u plemenitoj misiji pošumljavanja, predložak je idealno provedenog vremena. Sunčano i hladno jutro pogodovalo je privatnim šumposjednicima u sadnji drveća.
Vodocrpilište Nedelišće pitkom vodom opskrbljuje 80 posto kućanstava Međimurske županije. Kako bi očuvali kvalitetu vode te šumom oplemenili golem prostor, desetu godinu ondje se provodi akcija pošumljavanja. Ove godine, uz Svjetski dan kretanja.

Boravak na svježem zraku, u plemenitoj misiji pošumljavanja, predložak je idealno provedenog vremena. Sunčano i hladno jutro pogodovalo je privatnim šumposjednicima u sadnji drveća. 

- Kroz zadnjih 10-tak godina ovdje se sadi hrast lužnjak, u kombinaciji sa grabom i primjesama, voćkaricama i trešnjom, malo crnog oraha, ovisno o mikrolokacijama terena. Dakle, nastojimo napraviti jednu biološku raznolikost koja je jako bitna - ne samo za prirodu, nego već i za faunu, objašnjava Robert Sambolek, šumar, Udruga privatnih šumoposjednika "Jegnjed".

Pod nadzorom šumarske struke dosad je posađeno 130 tisuća autohtonih sadnica. I sam naziv Udruge - Jegnjed - stari je naziv za crnu topolu, simbol tradicijskoga međimurskog drveta. Prije desetak godina otvorila se mogućnost financiranja.

- Međimurske vode su reagirale i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarskom savjetodavnom službom krenulo se postupno u pošumljavanje crpilišta. Svake godine po nekoliko hektara i danas na ovom postoru vodocrpilišta Nedelišće, od tih 48 hektara, 15 hektara je šumske sastojine, ističe Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda.

Iako je više od 40 posto Hrvatske pod šumama, Međimurska je županija najmanje šumovita pa su ovakva nastojanja itekako isplativa.

- Naše šume, osim gospodarske koristi koju daju vlasnicima i industriji, imaju i socijalnu funkciju - za rekreaciju, za šetnju kroz šumu, a najviše tu ekološku funkciju, bioraznolikost, pročišćavanje voda, što ovdje redimo vrlo zanimljivo i protuerozijsku funkciju, kaže Miljenko Županić, tajnik Hrvatskih udruga privatnih šumovlasnika.

Stoljetna šuma skrbit će se tako za okoliš budućnosti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!