Potkožni kardioverter defibrilator povećava preživljavanje u slučaju opasnih aritmija

10.12.2021.

13:23

Autor: T.V./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Bolesti srca

Bolesti srca

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj godišnje od zatajivanja srca umre oko 9000 ljudi. Nova generacija ugradbenog kardioverter defibrilatora jedno je veliko postignuće u kardiologiji – radi se o uređaju koji se ugrađuje ispod kože pacijenta i povećava preživljavanje u slučaju opasnih aritmija. Potkožni kardioverter defibrilator prvi put je ugrađen u KBC- u Zagreb, a služi vrlo uskim skupinama bolesnika koji iz nekog razloga ne mogu dobiti klasični kardioverter defibrilator.

- To je neka vrsta elektrostimulatora, odnosno pacemakera, ali ima i mogućnost prepoznavanja po život opasnih aritmija i njihovih prekidanja, objašnjava akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb i predsjednik hrvatskog kardiološkog društva, gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Prije desetak godina Hrvatska je bila na samom dnu europskog prosjeka kad se radilo o ugradnji kardioverter defibrilatora, no danas se nalazimo iznad tog prosjeka.

- Možemo reći da svi bolesnici u Republici Hrvatskoj koji imaju prepoznatu indikaciju za ugradnju kardioverter defibrilatora njega doista i dobivaju, ističe Miličić.

Primarijus Miroslav Krpan specijalist interne medicine, uže specijalnosti iz kardiologije KBC-a Zagreb, ističe kako je u KBC-u Zagreb nedavno trima pacijentima ugrađen potkožno smješten defibrilator.

- Značajna razlika u odnosu na klasični kardioverter defibrilator je to što se ne koristi krvožilni pristup, već elektrode i uređaj smještamo pod kožu. Takav defibrilator veličine je otprilike 5x5 centimetara, dok su klasični defibrilatori nešto manji, kaže i dodaje kako je trajanje oba uređaja oko 10 godina.

Najčešći uzrok nagle srčane smrti je infarkt miokarda, a zatim slijede bolesti kardiomiopatije, odnosno nasljedne i specifične stečene bolesti srčanog mišića.

- Infarkt miokarda najčešće nastaje uslijed ateroskleroze – ako spriječimo sve one klasične kardiovaskularne čimbenike rizika koje dovode do ateroskleroze, onda će se u velikoj mjeri smanjiti incidencija infarkta miokarda i broj onih koji će umirati na taj način, objašnjava Miličić.

Krpan ističe kako je defibrilator zapravo jedan sofisticirani softver koji neprestano prati rad srca i u slučaju pojave životno ugrožavajuće aritmije djeluje terapijski.

- On predosjeti poremećaj ritma, ono što uzrokuje naglu srčanu smrt i onda reagira. Može djelovati na način da koristi ili ne koristi električni šok iznutra, objašnjava i dodaje kako pacijent može biti otpušten iz klinike već dan nakon operacije. Pri otpustu pacijent dobiva iskaznicu u kojima piše koji tip uređaja je ugrađen, kada i u kojoj ustanovi, te tko je operater. To je osobna iskaznica tog uređaja koju bolesnik treba stalno nositi uza se kako bi se moglo u iznenadnim situacijama vidjeti o čemu se radi, kaže.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su razlog smrtnosti u Europskoj Uniji, a Krpan ističe kako je potrebno voditi brigu o zdravlju kroz preventivne preglede.

- Zna se točno, kada gledate svakog bolesnika ponaosob, koliki je njegov globalni kardiovaskularni rizik – da li netko živi zdravo ili ne, da li netko ima obiteljsku sklonost ili ne. Uzevši u obzir taj individualni rizik u svakom slučaju treba savjetovati da se vodi briga o vlastitom zdravlju i da se rade preventivni pregledi kod takvih ljudi, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!