Potpora u tugovanju djeci i mladima nakon smrti roditelja

22.03.2021.

16:05

Autor: Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hans Kretzmann / Pixabay

Za nekoliko dana u Karlovcu, Sisku, Slavonskome Brodu i Zagrebu počinje provedba Podrške u tugovanju, u sklopu programa kojim je predviđeno 10 radionica grupne psihosocijalne potpore djeci i mladima koji su izgubili jednog ili oba roditelja, najavila je Udruga roditelja "Korak po korak".


Istodobno s prilagođenim aktivnostima i igrama za djecu, njihovi će roditelji i skrbnici u drugim skupinama razgovarati o brizi za tugujuću djecu i dobiti potporu za vlastiti proces tugovanja.


Udruga roditelja "Korak po korak", koja provodi Podrške u tugovanju (PUT) u partnerstvu s Udrugom "Luč" i Udruženjem "Djeca", preporučuje da se djeca uključe u program oko šest mjeseci nakon smrti roditelja.


Besplatne radionice za korisnike, koje će voditi stručnjaci jedanput na tjedan u Karlovcu, Sisku, Slavonskome Brodu i Zagrebu, počinju uskoro, a prijave još traju.


Prerani gubitak bliske osobe pogađa oko 5% djece u svijetu, što znači da u Hrvatskoj 44.900 djece trenutačno tuguje za bliskom osobom bez organiziranog programa grupne psihosocijalne potpore.


- Tijekom provedbe tog projekta, o problemu će biti educirani i stručnjaci za mentalno zdravlje i druge osobe koje rade s djecom u vrtićima, školama i centrima za pružanje usluga u zajednici, stoji u priopćenju voditeljice projekta PUT i izvršne direktorice Udruge roditelja "Korak po korak", psihologinje Silvije Stanić.


Projekt, koji traje 21 mjesec, sufinancira Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda, a ukupna mu je vrijednost malo veća od milijun kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!