Potres mozga – kako ga prepoznati?

27.03.2019.

13:56

Autor: Ivana Živković/E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Nagnječenja koja nastanu dovode do pucanja nekih sitnih veza između neurona koji rezultiraju oštećenjem koje nazivamo potres mozga.
Jeste li znali da potres mozga čini 80% ozljeda glave? Iako ne ostavlja ozbiljne neurološke posljedice, mozak je u fazi oporavka izuzetno osjetljiv. Kako ga prepoznati i koliko traje liječenje, otkriva docent Goran Mrak, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb, te Martina, sugovornica koja je imala potres mozga i ispričala svoje iskustvo.

Padovi su način na koji potres mozga najčešće nastaje kod djece, kod odraslih do toga najčešće dolazi prilikom prometne nesreće. Sam potres mozga čini 80% svih ozljeda mozga kojih je godišnje u razvijenom svijetu 200 do 400 na 100 tisuća stanovnika.

- Kad se mozak zatrese unutar lubanjske šupljine – mozak inače pliva u cerebrospinalnoj tekućini u lubanjskoj tekućini koja ublažava sve udarce – međutim, kad je intenzitet udarca takav da se glava zaustavi padom na podlogu, mozak se nastavi kretati unutar lubanjske šupljine i inercija mozga dovodi do toga da se on gnječi i oštećuje uz unutarnju plohu glave - objašnjava doc. dr. sc. Goran Mrak, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Zagreb.

Nagnječenja koja nastanu dovode do pucanja nekih sitnih veza između neurona koji rezultiraju oštećenjem koje nazivamo potres mozga.

- Kad čovjek doživi ozljedu glave najčešći prvi simptom je gubitak svijesti ili to može biti određena zbunjenost. Recimo kad u sportu čovjek dobije jači udarac, može biti samo dezorijentiran, zbunjen, bez pravog gubitka svijesti. Onda se ta ozljeda tretira kao blaži potres mozga. Ako je gubitak svijesti, onda je to teža povreda mozga - tumači doktor Mrak.

Osim gubitka svijesti karakterističan je i gubitak memorije, nestabilnost u stajanju i hodu, vrtoglavica, glavobolja, smetnje vida. Potres mozga može biti blaži ili teži a može biti i podloga za razvoj težih ozljeda mozga koje rezultiraju krvarenjem mozga. Liječenje potresa mozga obavlja se simptomatski. Pacijenti dobivaju lijekove protiv bolova i protiv recimo povraćanja, a glavna terapija je mirovanje i čekati da se simptomi sami povuku.

U jedne trećine bolesnika simptomi vrtoglavice, glavobolje, iritacije i nemogućnost koncentracije mogu trajati mjesecima.

Kod sportaša koji su izloženi ozljedama preporučuje se da nakon blažih ozljeda ne treniraju tjedan ili dva, a nakon težih ozljeda bar mjesec dana. Kod ponovljenih potresa mozga također je nužan odmor i oporavak od najmanje mjesec dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!