Potresna i nesvakidašnja izložba o tabu-temi - suicidu

19.03.2021.

15:41

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Izložba Nine Đurđević

Izložba Nine Đurđević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Umjetnost zabranjene teme ne poznaje, a katkad i prva o njima progovori. Otvoreno o teškoj temi - samoubojstvu - progovorila je Nina Đurđević svojom multimedijskom izložbom "Odlučna" u Galeriji Kranjčar. 

Uz vlastito iskustvo iz obitelji, umjetnica donosi nekoliko teških osobnih priča koje publiku mogu potaknuti ne samo da odbaci postojeće tabue nego i da sljedeći put obrati više pozornosti na nekog iz vlastite okoline. Izložbu je obišla ekipa Vijesti iz kulture:

Portreti osoba koje su se pokušale ubiti nastali su na mjestima gdje se to dogodilo, a prate ih snimljeni razgovori. Tu je devet portreta velikog formata i tristotinjak manjih fotografija koje su projicirane na zid.

Izložba Nine Đurđević

Izložba Nine Đurđević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dva velika autoportreta Nina Đurđević snimila je na mjestu samoubojstva svoga oca. Smatra da je važno otvoreno progovoriti o temi samoubojstva te ne osuđivati pojedinca i njegovu obitelj.

Nina Đurđević

Nina Đurđević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Moji protagonisti su dio moje šire okoline. Usmenim putem sam ih tražila. Mislim da svatko zna nekoga tko je ili pokušao samoubojstvo ili nekoga tko ga je zaista i počinio, kaže Nina Đurđević.


Želja je osvijestiti javnost da su crne misli i samoubojstva tu, među nama, a ne negdje daleko u nepoznatom svijetu. U sklopu izložbe organiziran je i okrugli stol na kojem su sudjelovali stručnjaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!