Pozitiva na kotačima: besplatan prijevoz starijima iz Banije

24.02.2020.

16:51

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Projekt "Pozitiva na kotačima" pokrenula je Zaklada Zamah i Centar za civilne inicijative, a 80 tisuća kuna dobili su na natječaju mjerodavnog Ministarstva.
Cijelu godinu stariji građani iz gradske četvrti Banija mogu se besplatno voziti po gradu. Projekt "Pozitiva na kotačima" pokrenula je Zaklada Zamah i Centar za civilne inicijative, a 80 tisuća kuna dobili su na natječaju mjerodavnog Ministarstva.

U 8 sati ujutro. Svaki dan, ukljujučujući vikend, ispred gradske četvrti Banija čeka Silvio.

Njegov je zadatak prevesti starije od 65 s područja Banije - kamo god oni požele.

- Svrha ovog projekta je da ljude privučemo, u zajednicu i nekako ih socijaliziramo, i da se upoznaju s našim ostalim aktivnostima, ističe fizioterapeut i vozač Silvio Pakšec.

U gradskoj četvrti Banija živi oko 3 tisuće ljudi, većina su umirovljenici, i to starije životne dobi. Akciju pozdravljaju.

Prijevoz se može i dogovoriti telefonom. Letke s informacijama o projektu organizatori će ubaciti u poštanske sandučiće. Zasad će prijevoz biti organiziran samo za one iz gradske četvrti Banija, iako su potrebe mnogo veće.

Usto, u sklopu projekta su i besplatne vježbe za osobe starije od 65 godina. Vježbe će se održavati dva puta tjedno u prostorijama gradske četvrti.

Projekt financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i sociljalnu politiku. Besplatni taksi na raspologanju će biti cijelu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!