Poznavatelji dubokih krških fenomena

15.07.2020.

09:30

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/E.L.S./HRT

default error photo
Speleoronioci prelaze i 200 m dubine i napravili su prekrasne snimke koje smo objavili u monografiji - otkrila je Marsela Alić, tajnica DDISKF-a.
Tihomir Kovačević, predsjednik Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena Dinaridi i Marsela Alić gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i pohvali li se s izuzetno zanimljivim otkrićima s dosadašnjih ekspedicija.

- Istraživali smo duboke krške izvore Hrvatske Une 248 metara dubine (među 5 najdubljih krških izvora svijeta) i Sinjca do 203 metra (među 15 najdubljih izvora svijeta). To je rezultiralo i monografojom "Duboki krški izvori Hrvatske" koja je nedavno izašla iz tiska a čija je promocija izostala zbog epidemiološke situacije - izjavio je Tihomir Kovačević, koji je i autor monografije.

- Naše ekspedicije se baziraju uglavnom na istraživanje dubokih krških izvora, ali radimo i tzv. suhe objekte. Speleoronioci prelaze i 200 m dubine i napravili su prekrasne snimke koje smo objavili u monografiji - otkrila je Marsela Alić, tajnica DDISKF-a.

Naglasila je da speleologija nije za svakoga.

- Predivan je spoj sporta i istraživanja, ne radi se samo o avanturizmu i rekordima. Potrebno je biti fit i mi se pripremamo cijelu godinu, idemo na istraživačke akcije i održavamo kondiciju, prolazimo kroz speleološku školu, moramo polagati i neke ispite, ponekad hodamo kilometrima i kilometrima kroz krš kako bi došli do izvora speleološkog objekta a nakon toga treba ući unutra, proći svašta i vratiti se natrag - otkrila je.

Najavila je ekspediciju "Krški izazovi 2020", koja će biti na području Bužima, Gračaca i Plaškoga, a istraživati će se izvori Dubanac, Majerovo vrilo i Vrnjika.

- Ekspedicija je volonterska, financiranje je samostalno, to je spoj ljubavi, entuzijazma i želje da se spozna nešto novo - naglasio je Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!