11:40 / 02.04.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Prag: prazne ulice i trgovi

-

-

Foto: - / -

Kakvo je stanje u Češkoj, koje su mjere na snazi, kako prolazi život u izolaciji doznali smo od direktorice Muzeja iluzivne umjetnosti u Pragu Lidije Kovarik, inače Hrvatice koja je prije 10 godina preselila u Češku.
Kakvo je stanje u Češkoj, koje su mjere na snazi, kako prolazi život u izolaciji doznali smo od direktorice Muzeja iluzivne umjetnosti u Pragu Lidije Kovarik, inače Hrvatice koja je prije 10 godina preselila u Češku.

Lidija je magistrica prava, rodom je iz Požege, u slobodno vrijeme bavi se trčanjem, manekenstvom i proučavanjem psihologije. U naš program javila se iz institucije koju vodi – Muzeja iluzivne umjetnosti – koji se nalazi u samom centru Praga, nasuprot 'Orloju' - trećem najstarijem astronomskom satu na svijetu.

- Korona je učinila da su ulice Praga prazne. Ispred tog sata inače budu na tisuće turista, a danas je taj prostor prazan, rekla je naša sugovornica.

O češkim mjerama zaštite od širenja virusa Lidija Kovarik kaže da su slične onima u Hrvatskoj.

- Virus se u Češkoj pojavio 1. ožujka. Zaražene su bile tri osobe koje su se vratile sa skijanja u Italiji. Nakon toga je broj zaraženih rastao iz dana u dan. Danas imamo 3 508 zaraženih koronavirusom. Najveći broj je u samom pragu – to je 931 osoba, kaže Lidija Kovarik.

Od 11.ožujka su zatvorene sve osnovne, srednje i visoke škole, a dan poslije proglašeno je i izvanredno stanje.

- Nakon toga su bili zatvoreni svi trgovački centri, a zatim i granice Republike Češke. Svim građanima i onima koji imaju vizu s trajanjem dužim od 90 dana zabranjen je prelazak granica, naravno uz iznimke – diplomate i novinare, dodaje Lidija Kovarik.

Građani moraju ostati u domovima, a na posao mogu ići bez posebnih dozvola: Moramo nositi zaštitne maske i rukavice, a ako se moramo kretati savjetovano nam je da to činimo osobnim automobilima. Zato je uvedeno besplatno parkiranje u svim zonama čitavog Praga. Javni prijevoz u Pragu i dalje funkcionira, ali po redu vožnje vikendom, priča naša sugovornica.

Oko pola milijuna zaposlenika u Češkoj se moralo vratiti u svoje domovine, tvornice su otpustile veliki broj radnika…

- Primjerice, Škoda je kući poslala više od 35 tisuća zaposlenika, a posljednja mjera koja je donesena je da najmodavci nemaju pravo tražiti najamnine od najmoprimaca ako nisu u mogućnosti platiti zbog trenutne situacije, napominje Lidija.

Najveći porast broja zaraženih zabilježen je 31.ožujka – to je bilo 307 slučajeva, više od 50 tisuća ljudi je dosad testirano, a preminula je 31 osoba. Prva osoba u Češkoj je umrla 22.ožujka.

- Bila je to gospođa koja je imala 90 godina. Sve do sada preminuli osobe u Češkoj su starije životne dobi ili su već imale određene zdravstvene poteškoće. S druge strane, najveći porast zaraženih, ali i preminulih se dogodio od 27.ožujka, a imamo i 61 osobu koja je ozdravila, ističe naša praška sugovornica.

Što se tiče samoga Muzeja iluzivnih umjetnosti, koji se prostire na četiri kata i 1 800 četvornih metara s više od 300 eksponata, prelazak u virtualno djelovanje za sada je tek djelomično.

- U podrumskim prostorijama zgrade, koje potiču iz 12.stoljeća, trenutno imamo jednu kinesku izložbu s 222 djela koju ćemo pokušati podijeliti virtualno, no ta je izložba trebala biti zamijenjena drugom. Sada radimo intervjue s raznim umjetnicima s kojima su povezani eksponati na ostala tri kata - to su češki umjetnici, ali i umjetnici iz svih dijelova svijeta, kaže Lidija Kovarik.

Putem tih intervjua pokušat će se približiti ponuda muzeja publici, a s druge strane, Lidija je svojem timu dala upute da istražuju tržište kako bi pripremili nove marketinške planove fokusirajući se više na društvene mreže i postavljajući zanimljive video materijale.

Pogledajte razgovor s Lidijoma Kovarik koja se putem Skypea uključila u emisiju Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!