17:44 / 22.02.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Predstavljen "Priručnik o samoliječenju" manjih zdravstvenih tegoba

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Samoliječenje je važna sastavnica zdravstvenih sustava u modernim zemljama, što je u nekoj zemlji viši standard viša je i razina znanja o zdravlju.
Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda predstavila je jučer prvi "Priručnik za samoliječenje", koji bi trebao pridonijeti podizanju kvalitete informacija i savjeta koji ljekarnici daju pacijentima kada su u pitanju manje zdravstvene tegobe, za koje nije potreban odlazak liječniku.

Priručnik sadrži 37 opisanih indikacija i terapijskih mogućnosti za samoliječenje, s kojima se ljekarnici svakodnevno susreću u radu s građanima - od povišene tjelesne temperature, glavobolje, zubobolje, povremene glavobolje koja nije kronična, kašlja, prehlade i gripe do alergijskog rinitisa, manjih tegoba na koži, kao i niza tegoba vezanih uz probavni, kardiovaskularni i druge organske sustave.

Samoliječenje je proces u kojem pacijent sam odgovorno skrbi za svoje zdravlje uz pomoć ljekarnika, koji ima ključnu ulogu u savjetovanju pacijenta s jasnim, dostupnim i kvalitetnim informacijama. Postoji niz manjih zdravstvenih tegoba za koje pacijent može samostalno donijeti odluku o kupnji nekog sigurnog proizvoda ili uz savjet ljekarnika, no pacijenti u Hrvatskoj o tome još nemaju dovoljno saznanja, kaže Mirna Radošević, predsjednica Povjerenstva za odnose s ljekarnicima i liječnicima u Hrvatskoj udruzi proizvođača bezreceptnih proizvoda.

Trećinu bolesti može se liječiti bezreceptnim lijekovima

Prema istraživanju koje je udruga provela u suradnji sa Centrom za istraživanje tržišta (Gfk), trećina recepata koje liječnici propisuju zapravo se odnosi na minorne bolesti koje je moguće liječiti bezreceptnim lijekovima i savjetovanjem s ljekarnikom, poput prehlade, začepljenja nosa, menstrualnih bolova i sl.

Priručnik je namijenjen prvenstveno ljekarnicima, za podizanje njihove razine znanja i kompetencija, no može pridonijeti i smanjenju opterećenja zdravstvenog sustava.

U Hrvatskoj djeluje više od tisuću ljekarni koje pacijenti godišnje posjete 60 milijuna puta. Udruga okuplja 23 proizvođača koji pokrivaju više od 90 posto hrvatskog tržišta. a u 2016. je na bezreceptne lijekove u Hrvatskoj potrošeno više od 500 milijuna kuna.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ocijenila je kako se država ne koristi dovoljno uslugama ljekarnika za jačanje zdravstvenog sustava.

Samoliječenje je važna sastavnica zdravstvenih sustava u modernim zemljama, što je u nekoj zemlji viši standard viša je i razina znanja o zdravlju, a samoliječenje donosi bolje zdravstvene rezultate, učinkovitije zdravstvo i produljenje životnoga vijeka.

Priručnik je rezultat suradnje velike skupine ljekarnika s iskustvom svakodnevnoga rada s pacijentima, predstavnika farmaceutske industrije, liječnika obiteljske medicine, Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske ljekarničke komore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!