Predstavom osvještavaju o multiploj sklerozi

08.01.2018.

19:07

Autor: DJH/M.Š.

default error photo
'Duet za jednog' multidisciplinarni je projekt osvještavanja o bolesti multiple skleroze kroz umjetničko djelovanje te uključivanje osjetljivih skupina u umjetničko djelovanje.
'Duet za jednog' je multidisciplinarni projekt osvještavanja o bolesti multiple skleroze kroz umjetničko djelovanje, te uključivanja osjetljivih skupina u umjetničko djelovanje. Osmislila ga je glumica Ana Vilenica u suradnji s UO Točka na i/Antitalent produkcija/Udruga Fun Da Mental
Projekt 'Duet za jednog' (nazvan po istoimenoj drami Toma Kempinskog) je društveno odgovoran projekt kojim se javnost senzibilizira za oboljele od multiple skleroze, ali i drugi kroničnih bolesti, a uključuje predstavu istoimenog naslova, radionicu za osobni razvoj, produkciju dokumentarnog filma te organizaciju Otvorenog stola krajem 2018. Projekt će se nastaviti i u 2019. produkcijom predstave 'Skleroza' koja bi trebala nastati na osnovu iskustava skupljenih suradnjom volontera oboljelih od multiple skleroze i dramskih umjetnika.
Na Svjetski dan multiple skleroze, 31. svibnja 2018. planira se humanitarna izvedbe drame britanskog pisca Toma Kempinskog 'Duet za jednog' uz podršku SDMS  i HSUTI, u cilju skupljanja sredstava za kupnju pomagala za invalide za CM Ribnjak.
U drami, inspiriranoj stvarnom  životnom pričom renomirane čelistice Jaqueline Du Pre, poznata violinistica Stephanie Abrahams, oboljela od multiple skleroze, odlazi na seanse kod psihijatra Dr. Feldmanna  s ciljem da prevlada depresiju koja se javila kao posljedica bolesti. Kroz susrete sa psihijatrom glavni lik Stephane Abrahams postepeno se ogoljuje, sve dok se, natjerana u mrtvi kut stručnim vodstvom psihijatra, konačno ne suoči s činjenicom da, iako žrtva teške bolesti, ne mora 'igrati ulogu žrtve' te tako otvori sebi šansu za iscjeljenjem i to onim psihičkim.
U suradnji s udrugom FDM i Antitalent produkcijom provedba cijelog projekta je dokumentirana, što će kulminirati produkcijom dokumentarnog filma koji će prikazati proces stvaranja predstave 'Duet za jednog' te prikazati život oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj. Dokumentarni film  bit će distribuiran po festivalima diljem Hrvatske i Europe.
Projekt su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavili Ana Vilenica, glumica i pokretačica projekta, glumac u projektu Tomislav KrstanovićIva Srnec, redateljica predstave te Ivka Senčar i Sandra Perić sudionice projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!