Prepoznajte neizlječivu bolest pluća

28.02.2019.

13:14

Autor: Vida Peterlik/I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Terapija kod ove bolesti usmjerena je na produljenje životnog vijeka, ublažavanje simptoma i usporavanje progresije bolesti.
Idiopatska plućna fibroza rijetka je bolest koja se najčešće javlja u starijoj životnoj dobi, između 60. i 70. godine života. Bolest se češće javlja kod muškaraca.

- Za nju je karakteristično da dolazi do stvaranja ožiljaka. Ta fibroza su ožiljci na plućima koji se ne mogu više popraviti. To je jedna terminalna, završna faza, završni proces gdje dolazi do nepravilnog ožiljkavanja pluća, ona postaju krutija i našim je pacijentima sve teže disati, kazala je specijalistica interne pulmologije Ana Hećimović.

Upravo to otežano disanje najviše narušava kvalitetu života osoba s idiopatskom plućnom fibrozom. Simptomi su vrlo slični drugim plućnim bolestima, a u dijelu se preklapaju i sa simptomima koje imaju srčani bolesnici.

Drugi karakterističan simptom ove bolesti je kašalj, ali kako to mogu biti simptomi brojnih stanja, ova bolest često ostane neprepoznata ponekad i do godinu dana. Pri sumnji na ovu bolest pacijenta se upućuje na pregled CT-om visoke rezolucije.

Radiološki nalaz je od iznimne važnosti jer kliničari prema njemu utvrđuju dijagnozu. Važan je multidisciplinarni pristup. Terapija kod ove bolesti usmjerena je na produljenje životnog vijeka, ublažavanje simptoma i usporavanje progresije bolesti.

Za pacijente inače zdrave i mlađe od 65 godina opcija je i transplantacija pluća. S napretkom bolesti pacijentima se uključuje i terapija kisikom. Idiopatska plućna fibroza rijetka je bolest s lošim prognozama za oboljele. Bolest je predmet studija i potraga za načinom izlječenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!