Pri dolasku na shiatsu tretman pregledat će vam i jezik

16.10.2021.

09:43

Autor: Kod nas doma/HTV

Majstorica shiatsua Tatjana Rutonić bila je gošća emisije Kod nas doma

Majstorica shiatsua Tatjana Rutonić bila je gošća emisije Kod nas doma

Foto: Kod nas doma / HRT

Kineska medicina i japanska tehnika - jedan je od opisa shiatsu tretmana. Tatjana Rutonić, majstorica shiatsua za emisiju "Kod nas doma" naziva ovo fenomenalnom metodom jer ima različitih metoda dijagnosticiranja. Pri dolasku na tretman Tatjana će vam, kaže, promotriti držanje tijela, lice, abdomen - pa posebno i jezik. 

- Kad mi netko dođe na tretman - prvo intervju. Pogledam, kako čovjek uđe, kako djeluje, kakva je postura tijela. Nakon toga dolazi dijagnostika: kako izgleda, lice, to se zove orijentalna dijagnoza lica, kaže pojašnjavajući kako na svakom dijelu lica postoji određena zona organa.

Nakon toga osoba kaže boli li ju nešto.

-  Nakon kratkog intervjua dolazi dijagnoza jezika, jedna od najbitnijih po tradicionalnoj kineskoj medicini, gdje su opet zone organa. Zone organa imamo i na abdomenu, gdje se može fenomenalno istražiti gdje je najveći višak i najveći manjak energije. Izabiru se dva meridijana gdje je najveća i najmanja energija i onda se rade ta dva meridijana. Cilj je uvijek u uravnoteženju, kaže.

Shiatsu masaža pomaže pri bolovima u leđima, padu vitalnosti.

- Prvi simptom, kada imate bol u leđima, radi se o padu vitalnosti. Previše rada, previše briga, previše posla. Ljudi nam najčešće dolaze s tim problemima.

Pogledajte video:

A za one koji nisu znali - postoje shiatsu tretmani i za životinje. Jele Dominis osjeća i razumije konje. U radni dan kao shiatsu terapeutkinja kreće s pozdravom i izražavanjem bliskosti. Nastavlja s dodirom gdje radi na balansiranju energije. Time konjima pomaže oko probave, disanja, krvotoka, nošenja sa stresom.

Shiatsu tretman poboljšava protok energije kroz tijelo.

- Shiatsu je u biti svjestan dodira. Ja kroz svoje ruke slušam tijelo i na neki način dajem mu podršku, kaže za emisiju Kod nas doma.

Zajedno s Vedranom Ivčević radi u školi shiatsua za konje.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!