Prije dvije godine u KBC-u Zagreb otvorena je Banka humanog mlijeka: "Potres je pokazao koliko je korisna"

16.11.2021.

13:55

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Prije dvije godine u KBC-u Zagreb otvorena je Banka humanog mlijeka:

Prije dvije godine u KBC-u Zagreb otvorena je Banka humanog mlijeka:

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Prije dvije godine u KBC-u Zagreb otvorena je Banka humanog mlijeka - riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja.

- Mi smo osnovali banku s ciljem da svako novorođenče u Hrvatskoj koje majka ne može dojiti ima mogućnost hranjenja s humanim mlijekom i čini se da smo na najboljem putu da to i ostvarimo. Ukupno smo skupili 1200 litara mlijeka u ove dvije godine što je veliki uspjeh, objašnjava doc.dr.sc. Branka Golubić Ćepulić, voditeljica Banke humanog mlijeka, za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".

Početkom 2020. počelo je prikupljanje i pasteriziranje mlijeka, no pandemija i zagrebački potres urušili su cijeli program.

- Potres je pokazao koliko je banka korisna – Petrova se preselila u Dubravu, majke su se odvojile od djece i onda je banka pokazala svu svoju punu snagu jer smo hranili tu djecu u Dubravi, kaže Golubić Ćepulić.

Dr.med. Jurjana Novoselac, specijalist transfuziolog prošla je program edukacije i položila ispit za međunarodno priznatu IBCLC savjetnicu za dojenje.

- To je jedna dodatna pomoć i proširenje znanja koje mi je potrebno u svakodnevnom radu s majkama darivateljicama mlijeka, kaže i dodaje kako majke mogu biti darivateljice do godine dana starosti njihovog djeteta. 

Organizirano prikupljanje mlijeka postoji samo za Zagreb i zagrebačku županiju, no banka djeluje kao nacionalna, a mlijeko se izdaje u sve zagrebačke bolnice, KBC Split, Osijek, Rijeka, te Opću bolnicu Josip Benčević u Slavonskom Brodu.

- Mlijeko se od trenutka izdajanja do pasterizacije čuva u zamrznutom stanju tri mjeseca, a nakon pasterizacije se opet može čuvati do tri mjeseca u zamrznutom stanju do korištenja za prehranu djece na odjelima, kaže Novoselac.

Golubić Ćepović kaže kako su potrebe za mlijekom procijenjene na 100 litara mjesečno.

- Mi nismo još dostigli taj broj, ali neke mjesece imamo 80-90 litara prikupa – to oscilira iz mjeseca u mjesec, a posebno su kritični ljetni mjeseci kad je prikup najlošiji, kaže i dodaje kako je dosada najviše mlijeka prikupljeno od jedne majke koja je donirala 40 litara.

- Ideja je da banka bude jedna u Hrvatskoj, centralno u Zagrebu i da izdaje mlijeko za sve potrebite u Hrvatskoj, a da prikupne centre napravimo regionalno u trenutku kad uspostavimo cijeli taj proces i kad za to bude potrebe, zaključuje Golubić Ćepović.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!