12:45 / 26.10.2020.

Autor: D.M./Studio 4/IMS/HRT

Primarijus Fistonić: Menopauza kao prilika

-

-

Foto: - / -

Koliko je insuficijencija funkcije jajnika učestao problem u Studiju 4 govorio je doc. dr. sc. Ivan Fistonić, prim. dr. med., ginekolog.
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana menopauze je prerana insuficijencija funkcije jajnika. Koliko je to težak i učestao problem u Studiju 4 govorio je doc. dr. sc. Ivan Fistonić, prim. dr. med., ginekolog.

- Preuranjena menopauza i rizik od zdravstvenih problema

- Od prerane insuficijencije jajnika pati 1 do 1,5 posto žena, ali ako se tom broju pridodaju članovi njihove obitelji problem je sociološki znatno širi, kaže primarijus Fistonić. Također, naglasio je - kad se problem dogodi onda postoji velika problamatika vezano za dijagnostiku i terapiju kod mladih žena kako bi se spasilo ono što se može.Radi se o nepredvidivim situacijama, upozorava Fistonić. Izostanak mjesečnice i neredoviti ciklusi, upozorenje su za posjet ginekologu. Jedna od predvidivih sitacija je kad se kod onkoloških bolesnica želi spasiti reproduktivna funkcija. Može se unaprijed: ili zamrznuti jajne stanice, ili uzeti komadić tkiva jajnika ili čak jajnik presaditi pod kožu i kasnije ga vratiti. U tom smjeru ide znanost, kaže Fistonić.

Nadomjesna terapija hormonima

- Kad dođe do dijagnoze šanse nisu relativno visoke, ali se ipak dosta toga može napraviti. Izlječenje i liječenje žena koje su svoju reprodukcijsku funkciju obavile obavlja se nadomjesnim hormonima - estrogenom i progesteronom. Ako se na vrijeme ne prepozna nedostak estrogena, dolazi do niza kroničnih bolesti. Kod mlađih žena to znači da im se šansa za kardiovaskularni pobol do 50. godine povećava za 50 posto, upozorava.

Primarijus Fistonić istaknuo je kako prerana insuficijencija jajnika nije rezultat korištenja kontracepcije. To je "predrasuda i o tome se priča u frizeraju", kaže. Kontracepcija nema veze s neplodnošću. To su desetljeća istraživanja dokazala. Ako je žena zdrava njoj je niskodozna hormonska kontracepcija spas, dodaje. Smatra kako su žene u Hrvatskoj dobro informirane, samo moraju odlučiti koliko će vremena posvetiti svom zdravlju.

- Menopauza je idealna prilika da žena podvuče crtu ispod jednog dijela života. Same promjene je potiču da ode kod liječnika. Napravit će se cijeli set pretraga, ustanovit će se terapija i razgovarati o mogućim kroničnim bolestima. To je jedna fenomenalna prilika da žena svoje zdravje postavi na određeni nivo i dobije projekcije za budućnost, zaključio je primarius Fistonić. Demantirao je da nadomjestak hormona stvara rizike za obolijevanje od raka dojke i drugih oboljenja. To su dokazale brojne nove europske studije, rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!