12:31 / 05.11.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/E.L.S./HRT

Program "Zaželi" pruža pomoć, provjerite uvjete i zaželite

Bernd Müller/Pixabay

Bernd Müller/Pixabay

Foto: - / -

Projekt se provodi 12 mjeseci, žene dobivaju plaću, naknadu za prijevoz i besplatnu edukaciju.
Dodijeljeni su ugovori o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena -druga faza" koji se financira novcem Europskoga socijalnog fonda.

- Projektom se nastoji uključiti teže zapošljive žene s područja grada Zagreba. U programu su trenutno 53, počele su raditi njih 29. Žene su starije od 50 godina ili su iz teže zaposlene skupine - azilantice, žrtve obiteljskog nasilja itd. Prolaze edukaciju za gerontodomaćice kako bi stekle javnu ispravu i pružile pomoć krajnjim korisnicima - starije i nemoćne osobe, osobe s invaliditetom i svima kojima treba besplatna pomoć - objasnila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Spomenka Knežević, članica projektnog tima.

Projekt se provodi 12 mjeseci, žene dobivaju plaću, naknadu za prijevoz i besplatnu edukaciju.

29 žena koje već mjesec dana rade, pružaju usluge 175 korisnika, svaka ima do 6 krajnjih korisnika. Obavljaju kućne poslove, pripremaju obroke, mogu otići po lijekove, namirnice, platiti račune.

- Stariji ljudi su usamljeni, ponekad i samo razgovor im znači mnogo. No često ni ne znaju na što imaju pravo, stoga ih pozivamo ako su u potrebi, mogu nazvati i zatražiti pomoć - poručila je Knežević.

Također i dalje, kaže imaju slobodna mjesta za radna mjesta i primaju molbe.

Stoga, ako ste stariji od 65 godina ili osoba s invaliditetom i trebate pomoć u:

- podršci kroz razgovor i druženje
- nabavi i dostavi namirnica
- pripremi obroka
- održavanju čistoće doma
- obavljanju osnovnih dnevnih aktivnosti
- brizi o higijeni
- pratnji na putu do liječnika
- podizanju lijekova itd, nazovite 0923993758 i olakšajte svoju svakodnevicu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!