Proslavu Međunarodnog dana zagrljaja omela pandemija

21.01.2022.

14:01

Autor: Dobro jutro, Hrvatska

Međunarodni dan zagrljaja

Međunarodni dan zagrljaja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Danas se obilježava Međunarodni dan zagrljaja čijim je povodom planirana spektakularna proslava u svim gradovima Hrvatske - no, proslavu je ipak omela covid pandemija. Tim povodom u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" gostovao predsjednik udruge „Djeca za bolji svijet“ Leo Petrov i rekao kako je cilj bio da se svi građani u jedno određeno vrijeme zagrle i da se na taj način postigne jedan „kolektivni osjećaj sreće“. 

- Morali smo se prilagoditi trenutnim uvjetima i organizirali smo obilježavanje ovog događaja na jedan skromniji način, kaže Petrov.

I znanost je dokazala terapeutsku moć zagrljaja.

- Dokazano je kroz više znanstvenih studija da je za održavanje čovjeka na životu potrebno 4 zagrljaja. Rekao bih za neki 'status quo' 8 zagrljaja, a za neki napredak do 12 zagrljaja dnevno. Znači potvrđeno je da grljenjem, s jedne strane, kod ljudi dolazi do smanjenja boli, a s druge strane do osjećaja sreće i zadovoljstva, osjećaja sigurnosti i jačanja samopouzdanja što se pozitivno reflektira na organizam čovjeka smanjivanjem krvnog pritiska i stresa, jačanjem imunološkog sustava i inteligencije – to sve skupa utječe na produženje života. Tako da, zagrljaji su više nego potrebni, napominje Petrov.

Kako bi se ovaj dan ipak obilježio, udruga je putem društvenih mreža potaknula marketinšku kampanju kojom se kroz poruke o pozitivnom učinku zagrljaja ljudima nastoji ukazati na njihovu važnost.

- Želimo potaknuti ljude da se, u uvjetima u kojima sada jesu, te zagrljaje maksimalno konzumira. Oni ništa ne koštaju, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!