Provedite vikend na Medvednici!

28.06.2018.

12:44

Autor: E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Ove nedjelje, 1. srpnja, u 9.00 sati kreće se u Šestinama, a kod Šestinskog Lagvića polaznici će imati priliku izmjeriti krvni tlak te prekontrolirati neke od kardiovaskularnih rizika.
Zaklada Hrvatska kuća srca poziva Zagrepčane na planinarenje i rekreaciju. Svake druge nedjelje svi zainteresirani građani imat će priliku istraživati Medvednicu te se pri tome rekreirati i činiti dobro za svoje srce, ali i zdravlje općenito.

Ove nedjelje, 1. srpnja, u 9.00 sati kreće se u Šestinama, a kod Šestinskog Lagvića polaznici će imati priliku izmjeriti krvni tlak te prekontrolirati neke od kardiovaskularnih rizika.

Prema statističkim podacima sve je više oboljelih i pretilih Zagrepčana, pogotovo u populaciji od 25 do 45 godina. S druge strane, po Medvednici planinari, hoda ili trči samo 1 do 2 % Zagrepčana.

Projekt "Vikendom na Medvednicu" ima za cilj tijekom cijele godine educirati što više hrvatskih građana u svim dijelovima zemlje o važnosti rane dijagnostike i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s naglaskom na zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Program omogućava besplatno bavljenje rekreativnim sportom, odnosno hodanje i planinarenje po Medvednici, pod stručnim vodstvom trenera kineziologa i liječnika. Programu se mogu priključiti svi, neovisno o životnoj dobi i fizičkoj spremi, a sve informacije o projektu mogu se pronaći na web stranici www.vikendom.hr.

Prema naputcima Svjetske zdravstvene organizacije preporuča se minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti svakoga dana. To može biti šetnja, trčanje, vježbanje kod kuće ili na otvorenom, bitno je samo da se rekreirate.

Vikendom umjesto da sjedite na kavi dođite na Medvednicu te učinite nešto dobro za svoje srce, poručila je Ivana Portolan Pajić, dr.med. iz Zaklade Hrvatska kuća srca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!