Prvi Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora

01.03.2018.

14:20

Autor: K.D./HRT

default error photo
Ove godine prvi put obilježava se na današnji dan Nacionalni dan edukacijskih rehabilitatora.

Obilježavanje prvog Nacionalnog Dana edukacijskih rehabilitatora provodi se diljem Hrvatske u odgojno-obrazovnim, rehabilitacijskim, zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi, udrugama, privatnim kabinetima - radnim mjestima na kojim uz druge stručnjake rade edukacijski rehabilitatori - profesija čiji je naziv "sljednik naziva defektolog".

Proglašenje Nacionalnog dana inicirao je Savez edukacijskih rehabilitatora Hrvatske (nevladina udruga stručnjaka), a podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.  Prvi ožujak je vezan za dan smrti profesora Tomislava Špoljara, koji je početkom 20. stoljeća u Varaždinu inicirao osnivanje i rad prvih pomoćnih odjeljenja za učenike s teškoćama u razvoju. Godine 1963. osnovao je Visoku defektološku školu pri Sveučilištu u Zagrebu koja je u to vrijeme bila prva i jedina visokoškolska ustanova sveučilišnog studija defektologije u Hrvatskoj, ali i u cijeloj tadašnjoj državi. Naknadno, ta je škola prerasla u fakultet, a profesor Špoljar bio je njegov prvi dekan.

Proglašenjem 1. ožujka Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora ističe se njihovo značenje i uloga kako u ustanovama u kojima djeluju, tako i u široj društvenoj zajednici, posebice jer svojim znanjem uklanjaju predrasude prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, zagovaraju i promiču prava djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, obrazlaže Odbor.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su doc. dr. sc. Ljiljana Pintarić Mlinar, predsjednica Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora i mr. Zlatko Bukvić,prof. rehabilitator, predsjednik Saveza edukacijskih rehabilitatora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!