Dan podizanja svijesti o endometriozi - u Hrvatskoj boluje oko 90.000 žena

01.03.2023.

Zadnja izmjena 20:12

Autor: Ruža Ištuk/T.V./HRT/Hina

Dan podizanja svijesti o endometriozi - u Hrvatskoj boluje oko 90.000 žena

Dan podizanja svijesti o endometriozi - u Hrvatskoj boluje oko 90.000 žena

Foto: HTV / HRT

Prvi put u Hrvatskoj obilježio se Dan podizanja svijesti o endometriozi. Riječ je o vrlo neugodnoj bolesti od koje boluju žene u reproduktivnom razdoblju pa sve do menopauze, a dijagnosticiranje nerijetko traje godinama. 


U Hrvatskoj, prema procjeni - od te bolesti boluje oko 90.000 žena. U Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, koja je 2021. postala prvi hrvatski Referentni centar za endometriozu, godišnje se operira oko 500 pacijentica.

Endometrioza je, kako je istaknuto, jedan od značajnih uzroka neplodnosti te bi se podizanjem svijesti o toj bolesti među pacijenticama i liječnicima poboljšala vjerojatnost pravodobne dijagnostike i liječenja što bi unaprijedilo kvalitetu skrbi za reproduktivno zdravlje žena.

- Endometrioza je bolest reprodukcijske dobi. Tu je bitno na vrijeme postaviti pravu dijagnostike da bi se te pacijentice na vrijeme mogle javiti u ustanove gdje postoje ekspertni timovi koji se bave takvom problematikom, rekao je Mario Ćorić, specijalist ginekologije i opstetricije, uža specijalnost uroginekologija u KBC-u Zagreb.

A to često nije slučaj, nužne su dodatne edukacije za to područje.

- U Klinici za ženske bolesti i porode KBC Zagreb godišnje se operira oko 500 pacijentica s tom bolešću, dok se oko 40 do 50 pacijentica s najtežim slučajevima, duboko infiltrirajućom endometriozom, operira u stručnim liječničkim timovima. Prema podacima iz 2021. godine pod dijagnozom endometrioze godišnje se hospitalizira oko 600 pacijentica, stoji u priopćenju Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora.

Potporu i savjete pružaju u udruzi "Ja sam jedna od deset", jer kažu, svaka deseta žena je oboljela ili sumnja na endometriozu.

- Podizanje svijesti o bolesti, promocija prava žena oboljelih od endometrioze, zatim zagovaranje promjena u zdravstvenom sustavu, zagovaranje i sudjelovanje u planu nastanka nacionalnog programa ranog otkrivanja bolesti i pravilnog liječenja, kazala je Zorica Martić, predsjednica Udruge žena oboljelih od endometrioze.

Endometrioza u kasnoj fazi može izazvati velike probleme jer je ta bolest najčešći uzrok neplodnosti kod žena.

Oboljele od endometrioze često prolaze "ispod radara"


Obilježavanje Dana podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj pridonijet će unapređenju zdravlja, sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju endometrioze i njezinih posljedica te podizanju kvalitete života oboljelih žena, osobito mlađih generacija koje zaslužuju kvalitetniji pristup i bolja rješenja za život s ovom kroničnom neizlječivom bolesti, smatraju iz Udruge žena oboljelih od endometrioze "Ja sam 1 od 10".


Kažu i da "varijabilna i široka simptomatologija endometrioze te ograničena svijest o toj bolesti otežavaju dijagnozu" pa oboljele žene u zdravstvenom sustavu često prolaze "ispod radara" i nisu adekvatno tretirane, zbog čega godinama trpe nesnosne bolove.


Endometrioza je kronična, progresivna bolest obilježena rastom tkiva nalik na sluznicu maternice izvan šupljine maternice, a može zahvatiti gotovo bilo koji organ u tijelu žene. Rast endometriotičnih plakova uzrokuje kroničnu upalnu reakciju koja može rezultirati stvaranjem ožiljnog tkiva unutar zdjelice i drugih dijelova tijela, a najčešći simptomi bolesti su vrlo bolne menstruacije koje onemogućuju da žena obavlja uobičajene dnevne aktivnosti.


Također su jedni od simptoma bolni spolni odnosi, bol pri pražnjenju crijeva i/ili mokrenju, kronična bol u zdjelici, nadutost trbuha, mučnina, umor, a ponekad i depresija i tjeskobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!