Psi umirovljenici traže udomitelje

02.11.2018.

09:25

Autor: Iva Bruči/HRT

-

-

Foto: - / -

Nisu svi psi na Policijskoj akademiji radno sposobni. U Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa trenutno imaju tri umirovljena psa.
Nisu svi psi na Policijskoj akademiji radno sposobni. U Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa trenutno imaju tri umirovljena psa.

Kada psi završe karijeru, nakon što su pošteno zaradili svoju mirovinu, većinom ostaju kod vodiča. "U ova tri slučaja, radi obiteljskih prilika, ti psi nisu mogli ostati kod svojih vodiča i trenutno se nalaze kod nas na skrbi u Centru", kaže nam Berislav Lankaš, voditelj Centra.

Jedan od pasa koji nakon radnog staža u policiji nije završio kod svog vodiča je i ženka belgijskog ovčara koja je bila u namjeni detekcije eksploziva. Jedanput dnevno je netko prošeće. Tu je i Đina, ženka njemačkog ovčara koja je umirovljena s 11 godina. Radila je na detekciji droga. Treći je Deus, mužjak belgijskog ovčara, star između 11 i 12 godina, koji je radio u namjeni napadača, odnosno zaštite na granici.

"Oni mogu ići na udomljavanje, za njih tražimo moguće obitelji, odnosno osobe koje bi ih udomile", kaže Lankaš. Dotad, MUP se brine o njima - osim hrane, pobrinuli su se i da im zimi nije hladno, pa tako u dijelu boksa u kojem borave, zimi imaju i podno grijanje.

Psi u mirovini jesu dobro zbrinuti, ali traže svog vlasnika uz kojega bi proveli zasluženu policijsku mirovinu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!