Psihijatrica Ana Pavlović: Depresija se ne shvaća dovoljno ozbiljno

25.05.2019.

14:47

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Doktorica Pavlović ima pred sobom mnogo planova i izazova, a motivacija su joj njezini mnogobrojni pacijenti i njihovo što bolje liječenje i kvalitetniji život.
Od svojih početaka radi u Klinici za psihijatriju Vrapče. Za psihijatriju se počela zanimati već na studiju medicine te i danas nastavlja svoju edukaciju u psihoterapiji. Njezino uže područje djelovanja liječenje je depresije, a svaki izliječeni pacijent, ističe, njeno je najveće postignuće. Upoznajte doktoricu Anu Pavlović.

-
Dobar psihijatar treba imati velik empatijski kapacitet. To bi podrazumijevalo empatiju prema različitom spektru i ličnosti i patologije i nekako različitih opredjeljenja, s druge strane psihijatar se treba naoružati strpljenjem budući da u našem poslu nema brzih rješenja - smatra psihijatrica.

Što se tiče uže specijalizacije, doktorica Pavlović radi s onim bolesnicima koji boluju od depresije. Smatra da se ta bolest često ne shvaća dovoljno ozbiljno, što bolesnicima ni u kojem slučaju ne pomaže.

- Kod takvih bolesnika također je veliko breme to što ih se jako teško razumije. Zato što se nekako za simptome depresije smatra da su nešto na što mi sami možemo utjecati. Naravno, kad bismo mogli sami utjecati, to se ne bi ni liječilo - naglašava psihijatrica.

Kako bi što bolje liječila i razumjela ova dva teška psihička stanja, piše publikacije i članke, istražuje i odlazi na brojne kongrese, a jedno vrijeme usavršavala se i u inozemstvu.

- Educirala sam se i u Londonu, u kraćem razdoblju. Riječ je o jednoj tehnici liječenja depresije. To je transkranijska magnetska stimulacija. Educiram se i u psihoterapiji. To je edukacija koja se zapravo provodi neovisno o našoj standardnoj specijalizaciji - kaže.

Ipak, najljepši dio posla svakako joj je rad s pacijentima za koji ističe da nije teret. Pomoći pacijentima u psihičkoj patnji i uspješno ih liječiti za nju je velika radost i zadovoljstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!