Vodič kroz ponašanje pasa, riječ psihoterapeutkinje

04.02.2022.

08:36

Autor: I.B./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Vodič kroz ponašanje pasa

Vodič kroz ponašanje pasa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Neki u ovo vrijeme baš svakoga dana u godini, bez obzira na vremenske prilike, izlaze u šetnju. Na to ih potiču njihovi kućni ljubimci - psi. U emisiji "Dobro jutro Hrvatska" gostovala je psihoterapeutkinja u edukaciji i socijalizatorica životinja Ivana Kasalo.

Na pitanje čime se točno bavi rekla je da uči vlasnike pasa kako podići kvalitetu svog i psećeg života zajedno.

- Upoznajem čovjeka i psa, njihove rituale, stil života pa radimo na neželjenim ponašanjima u skladu s njihovim ritmom. Zabavne anegdote, pričice i usporedbe kojima se koristim često na Instagramu Pas po mjeri pomažu mi da vlasnicima jasno definiram na kojem problemu žele raditi, objasnila je.

- Recimo da pas piški i kaka po kući, a nije štenac od kojeg bi to očekivali. Prvo treba isključiti zdravstvene probleme, nakon toga istražujemo kako je to krenulo, što se promijenilo od standardne rutine, to može biti preseljenje, novi ritual šetanja, nova hrana, krive slastice, nova osoba u životu, nova životinja, bilo što. Tek onda djelujemo na problem. Možda je nekad u vlasniku, a nekad je u životinji. Dakle, koristim se svim potrebnim metodama za koje sam se i sama uvjerila da imaju učinka u radu sa psom, vlasnicima i njihovom stilu života se prilagođavam pa ako netko ima samo 15 minuta za rad sa svojim psom 5 dana u tjednu, napravim program rada koji će što učinkovitije zamijeniti ponašanje kojim remeti suživot. Na stranici pas po mjeri objavljujem korisne informacije o specifičnim temama i navodim sve koji čitaju i da promisle imaju li sličnih problema sa svojim psom, rekla je.

Ljudi utječu svojim ponašanjem na ljubimca

- Ako su isključene genetske greške, da tako kažem, i zdravstveni problemi, možemo, 85 je odgovoran čovjek za ponašanje svog psa. Ipak, jedan dio je sam pas, njegov karakter, a treći je samo situacija u kojoj se trenutno nalazite. Sve što radimo u društvu sa svojim psom, oni upijaju. U većini slučajeva ništa ne moramo reći svom psu, on već zna da smo krenuli prema frižideru, spremamo se za šetnju ili da ćemo ga ostaviti nakratko, dakle psi nas poznaju bolje nego mi sami sebe, ističe.

Na pitanje može li raditi sa psom koji ima godine i nije više štenac rekla je da godine nisu važne.

- Bitno je samo da imate volju i želju za radom, naglasila je.

Komentirala je vlasnike pasa koji kažu da žele da ima pas ima karakter i ne žele ga odgojiti da bude poslušan.

- Karakter može biti super ako je u pitanju funkcija psa. Primjerice, ja imam psa koji je gonič. U njegovoj je prirodi da će njuškati i ja ću mu dopustiti da njuška, istražuje, otkriva nove stvari. Priključit ću se nekim aktivnostima koje su primarne za nos tipa nose work, mantrailing, tracking - to su sve neke stvari koji poboljšavaju tu njegovu funkciju. Da sam sposobna i da imam sve certifikate vjerojatno bi nekad i otišla s njim u lov, ali nisam pa je bolje da ne idem. Ovčar će uvijek ovčariti, terijer će uvijek nešto kopati i tražiti - to bih ja nazvala karakterom, tu njihovu funkciju. Kad se karakter koristi kao zamjena za loše, neželjeno ponašanje, to je onda već ego vlasnika koji želi reći: " a joj meni se zapravo ne da, ali mi je simpatično kad se nekad ovako ponaša", kazala je.

Osim svoj psa kod nje na socijalizaciji boravi Peruanka Vanga i mali Sirius.

- On je zapravo razlog zbog kojeg mi danas razgovaramo. Kao i to otkuda je došao priručnik koji dobivaju svi sudionici edukacije koju provodim u sklopu kampanje Suživot sa psom, znanjem do odgovornosti, s azilom "Dumovec".

- Sirius je star godinu dana. Prošle godine je stigao u Dumovec u jednom velikom leglu. Svi njegovi braće i sestre su udomljeni no on je prvo s tri mjeseca udomljen, šest mjeseci kasnije vraćen u azil s objašnjenjem udomitelja da je nekontrolirano grizao i iz dana u dan djelovao kao sve veća opasnost za ukućane i prolaznike. U to su se uvjerili i timaritelji u Dumovcu i nakon toga Sirius je stigao k meni, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!