Što vaš pas nikako ne bi smio jesti

13.04.2021.

09:47

Autor: Hina/A.P.C.

Ilustracija  - pseći obrok

Ilustracija - pseći obrok

Foto: - / Pixabay

Sve ono što je ukusno ljudima ne bi smjeli konzumirati i njihovi četveronožni ljubimci. Neke namirnice i napitci su toksični, a u najgorem slučaju za pse mogu biti fatalni. 

Grožđe, kava, kakao i čokolada 


Grožđe i grožđice sadrže oksalnu kiselinu koja u pasa može izazvati akutno zatajenje bubrega i može biti opasna po život.


Psi se ne bi smjeli domoći ni kave jer njezin sastojak metilksantin zahvaća njihov živčani sustav i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su napadaji, drhtanje, nemir, hipertermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija.


Kakao i čokolada su problematični zbog tobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne. 


Kakao i čokolada su problematični zbog tobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne. 

Sirovi grah, luk, kosti peradi, avokado i zamjenski šećer


Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin koji može u pasa uzrokovati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca. Posljedice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu, piše dpa. Kuhani grah za pse nije štetan.


Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu tjelesne težine. Najčešće rezultira proljevom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem.


Kosti peradi oštre su i lako se lome, a to može dovesti do ozbiljnih ozljeda usne šupljine, grla i želuca u pasa. ,


Avokado sadrži kemijski spoj persin koji izaziva proljev i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan.


Ksilitol - zamjenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima - za psa može biti fatalan jer izaziva pojačano lučenje inzulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!