17:21 / 06.02.2019.

Autor: B.S.LJ./HRT

Pulmolog, psiholog i psihijatar za pušače

-

-

Foto: - / -

Statistika pokazuje da svega 3-5 posto pušača zapravo razmisli o prestanku pušenja kada pročita upozorenje na kutiji za cigarete.
Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi. Svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh. Ponukana tom spoznajom, zaklada "Hrvatska kuća disanja" u Zagrebu pokrenula je besplatnu školu nepušenja, kroz koju polaznici mogu naučiti kako se riješiti cigarete i započeti život bez duhanskog dima.

Program uključuje nekoliko stručnjaka - pulmologe, psihologe i psihijatre, otkrila je za Studio 4 psihologinja Latinka Basara.

Strašenje pušača kao tehnika nema toliko efekta koliko poticanje na zdrav život, kaže ona. Statistika pokazuje da svega 3-5 posto pušača zapravo razmisli o prestanku pušenja kada pročita upozorenje na kutiji za cigarete. Rijetki su, kaže Basara, i oni koji prestanu pušiti iz novčanih razloga.

- Najčešće su to obećanja dana članovima obitelji ili nekakva zdravstvena komplikacija koja uplaši osobu, dodaje.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!