Puno posla za mladu dubrovačku liječnicu u turističkoj ambulanti

01.09.2023.

Zadnja izmjena 07:10

Autor: Sandra Lacković/M.B./Dnevnik HTV-a/HRT

Već godinama u dubrovačkoj povijesnoj jezgri tijekom sezone otvorena je turistička ambulanta. Izazovan je to i zahtjevan posao za mlade liječnike. Kad u gradu boravi više od 20 000 turista posla uvijek ima.

Androvićevu ulicu u povijesnoj jezgri turisti nađu bez problema. Već drugu sezonu u turističkoj ambulanti dočekuje ih mlada liječnica Lucija Janjalija.

- Ako je dan usred tjedna, imamo "pitomije" slučajeve, ako je vikend, imamo posljedice vikenda u ambulanti. Imamo svakakvih slučajeva, od respiratornih infekcija sve do lomova. Ubo me komarac, doslovno, do vađenja komada stakla iz noge, vađenje kostiju iz grla, malarije, svega bude, priča liječnica Janjalija, specijalizantica pedijatrije.

Posao je izazovan i zahtjevan. Sve je lakše uz pomoć medicinske sestre Katarine.

- Ostavljen si svome mozgu, razmišljanjima izvan okvira sigurnost, izvan komfora da imaš sve na raspologanju, većinom sve moraš dijagnosticirati. Sam si, jedino teže slučajeve šalješ dalje, kaže mlade liječnica Janjalija.

Britanac se došao se zahvaliti. Ubola ga je osa u stopalo, bilo je vrlo bolno, crveno i natečeno. 

- Prezadovoljan sam, puno su mi pomogle, bile su brižne i profesionalne. Uistinu sam zahvalan, rekao je turist iz Velike Britanije, Chris Lockyear.

Lucija je trenutačno na drugoj godini specijalizacije pedijatrije na Rebru.

- Svakako mi je plan kad to završim vratit se doma. Gore se velike stvari događaju, a cilj mi je kad se vratim doma prenijeti u Grad potitivnu energiju, kaže Janjalija. 

Na pitanje znači li to da joj je Grad u srcu odgovara: Da, definitivno!

I drugi mladi liječnik iz turističke ambulante nakon specijalizacije u Zagrebu, vraća se u Dubrovnik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!