Rab: Prvi europski otok sporta

25.06.2021.

07:00

Autor: Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/D.S.

Novouređeno nogometno igralište Blato na Rabu

Novouređeno nogometno igralište Blato na Rabu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na otoku Rabu žive za sport. Prepoznala je to i Europa pa je tako u Bruxellesu otok Rab proglašen prvim europskim otokom sporta. Ta simbolična titula obvezala je Rab na daljnja ulaganja u sportsku infrastrukturu, mlade sportaše kao i stručnjake koji će ih trenirati.

Uz samo more, pored marine u središtu rapske gradske vale, nalazi se potpuno nov nogometni teren s umjetnom travom. San mnogih naraštaja Rabljana, od veterana do mladih koji su godinama trenirali na igralištu Blato.


- Teren nam puno znači. Prije je bilo stvarno loše, bilo je puno blata čim je pala neka kiša, odmah je bilo stop treninzima, rekao je Tin Ivić koji trenira u NK Rab. 


- Ovo je jedan poklon grada Raba i Hrvatskog nogometnog saveza nogometnom klubu Rab. S ovim igralištem, s ovim uvjetima dobivamo ono što smo htjeli cijelo vrijeme - cjelogodišnji rad, kaže predsjednik NK Raba Damir Mlacović.


Na Rabu se intenzivno ulaže u sportsku infrastrukturu od kada ga je Bruxelles počastio titulom prvoga europskog otoka sporta.


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić rekao je kako je to jedna nagrada koja u sebi ne sadržava samo sportske uspjehe, nego je bitan i postotak izdvajanja za sport u odnosu na proračun s kojim raspolaže jedna jedinica lokalne samouprave.


Mnogo je napravljeno u nekoliko godina: nogometni travnjaci i popratni sadržaji, multifunkcionalna igrališta, dvorane.


- Kako nemamo pomoćnog terena, nego imamo samo ovaj jedini teren, prije smo ga morali čuvati s obzirom na kiše itd., sve nam to puno znači, kaže trener NK Raba Tomislav Ivić.


Cilj je i dalje ulaganje i razvoj sporta, nakon ulaganja u infrastrukturu pokušat ćemo naći put ulaganjem u struku, kaže gradonačelnik Grgurić.


A tome se treba dodati ulaganja u pješačke i biciklističke staze, kajak, karate, tzv. "outdoor" sadržaje. Sve s jednim ciljem - vezati mlade Rabljane uz sport i zdrav život.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!