18:31 / 02.09.2020.

Autor: Jasmina Grbavec/HRT

Računovodstvo zamijenila organskim vrtlarenjem

-

-

Foto: - / -

Silvija je do 2006. godine živjela u svijetu računovodstva, a napustila ga je kako bi se posvetila jednom cilju - životu s prirodom bez gnojenja, prskanja pesticidima, oranja.
Vrijeme je idealno za boravak u prirodi. Naša ekipa posjetila je bio vrt Silvije Kolar - Fodor. Silvija je do 2006. godine živjela u svijetu računovodstva, a napustila ga je kako bi se posvetila jednom cilju - životu s prirodom bez gnojenja, prskanja pesticidima, oranja.

Spoj cvijeća, začinskog bilja, povrća, voća. Vrt koji je pravi primjer simbioze biljnog i životinjskog svijeta.

- Kad radiš posao koji voliš, nemaš muku, nemaš stres, zapravo s radošću ideš planirati radni dan, svaki novi dan i s radošću stvaraš, ističe predsjednica Udruge "Biovrt - u skladu s prirodom" Silvija Kolar-Fodor.

U tom stvaranju posljednje dvije godine pomaže joj i gospođa Dijana. Od pripreme gredica preko sjetve do branja plodova i svega ostalog što je potrebno. Kaže, ovaj posao nije zahtjevan kad se radi iz ljubavi.

- Najdraže je kad vi u biti uberete same plodove, za koje ste ubrali najprije sjeme, zatim posadili u vrtu, to je najveća radost, kaže zaposlenica Udruge "Biovrt - u skladu s prirodom" Dijana Pesedi.

Kraj ljeta i početak jeseni pravo je vrijeme za posjet ovoj oazi mira. Pun pogodak štoviše, zbog plodova koji obiluju bojama, mirisima i okusima.

U 14 godina kontinuiranog ulaganja i rada od nekakvih 400 metara kvadratnih naša je sugovornica došla na više od 2 hektara površina koji se djele, što na vrt, voćnjake, livadne površine. Ona tu također uzgaja više od 600 biljnih vrsta i sorti.

Veliku većinu starih sorti, prije svega rajčica i mahunarki - uspjela je sačuvati. Iako se na prvi pogled čini da je održavati ovakav vrt zahtjevno i traži mnogo posla, to nije tako.

- Meni je najveća inspiracija Masanobu Fukoka, organski vrtlar iz Japana koji svoja polja ječma i riže nikad nije preoravao, prekopavao, nije koristio nikakva zaštitna sredstva, nitignojio, a imao je prinose isto kao u konvencionalnoj poljoprivredi.

U planu je i proširenje imanja te uređenje staza kako bi ga mogli otvoriti za posjetitelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!