Rad od kuće ili u uredu?

02.02.2023.

17:52

Autor: Borna Šmer/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

ilustracija

ilustracija

Foto: Dominic Lipinski / Pixsell

Rad na daljinu, posao koji se obavlja putem informatičkih tehnologija u svijetu je vrlo raširena pojava, a kod nas se u praksi pojavio u vrijeme pandemije. Mnogi radnici, kojima posao to omogućava, preferiraju takvu vrstu rada, ali i dalje ima onih koji smatraju da su kontakt s kolegama i rad iz ureda bolja opcija.

Rad na daljinu kao i onaj od kuće za vrijeme pandemije koronavirusa postao je česta pojava. Mnogi su to radnici s odobravanjem prihvatili dok se drugi pak zalažu za rad iz ureda, odnosno tvrtke. Gospođa Dragica Fadljević za stolom je jednoga riječkog poduzeća provela gotovo dvadeset godina. Rad od kuće ne poznaje.

- Ne znam bi li se mogla zamisliti da se obučem pa doma da radim kao na poslu ili bi to obavljala u trenerci ili pidžami pa skočit malo skuhat pa malo raditi, mislim da to ne bi išlo, kaže.

Bilo je trenutaka za vrijeme lockdowna kada je određene zadatke obavljala od kuće.

- Sa svojim kolegama održavali smo sastanke putem zooma, ali mislim da je ipak osobni kontakt puno jači, puno bolji, smatra.

Andrea Dijanić
je samozaposlena. Posljednje dvije godine radi iz ureda u vlastitom domu. Bavi se testiranjem stranica za inozemnu IT tvrtku.

- Radni dan izgleda, zapravo, isto kao da radim iz ureda. Spremim se, popijem kavu i onda umjesto da odem u grad u ured ili bilo gdje drugdje, zapravo, dođem u jednu prostoriju u svom stanu i radim.

Uz dobru se organizaciju sve stigne. Nije teško odvojiti privatno od poslovnog, a posao bi, kao mnogi digitalni nomadi, mogla obavljati bilo gdje.

- Nisam tako davno radila iz ureda, tako da mislim da bi se bez problema mogla naviknuti ponovno raditi iz ureda. Naravno, neke moje rutine bi se izmjenile, ali mislim da ne bi bilo problema raditi ponovno iz ureda, kaže.

Prednost je i fleksibilno radno vrijeme koje si sama kroji. Zanima nas koji je najveći nedostatak ovakve vrste rada?

- Ja imam interakciju virtualno, nekad znamo popiti kavu virtualno i tako, ali najnegativnije je to što nema uživo interakcije s ljudima u uredu, ističe.

U vremenima kada sve više zanimanja omogućava rad na daljinu kao i onaj od kuće, radnicima će biti potrebno dobro razlučiti o čemu je riječ jer novi Zakon o radu za ove dvije opcije predviđa različita prava.

Prema nekim procjenama, na vrhuncu pandemije na daljinu je radila trećina zaposlenih u Hrvatskoj, a danas tako, barem nekoliko dana u tjednu, radi petina zaposlenih. O tome je u Regionalnom dnevniku govorio Zvonimir Galić - psiholog rada s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i voditelj studija Upravljanja ljudskim potencijalima na Sveučilištu u Zagrebu.

Objasnio je koje su mane, a koje prednosti rada od kuće te kako to utječe na samog zaposlenika i što znači za samo tvrtku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!