Dan kada je Maja upoznala svog tihog ubojicu

06.02.2021.

09:34

Autor: Kod nas doma/HTV

Maja Salamon

Maja Salamon

Foto: Kod nas doma / HRT

Život i rad u doba epidemije, osim neizvjesnosti, mnogim je ljudima uzrokovao i veliku količinu stresa. Ovaj tihi ubojica jedan je od najvećih neprijatelja modernog društva, a mnogi koji se s njim suočavaju ne primjećuju prve znakove na vrijeme.

Na svojoj koži ozbiljne posljedice stresa iskusila je i Maja Salamon, menadžerica u internacionalnoj IT kompaniji.

- Radila sam previše, puno više od 8 sati dnevno i nisam stizala raditi stvari koje me vesele, priča Maja i nastavlja: "Nije mi bilo dobro, ni psihički ni fizički, znala sam da nešto ne 'štima', samo što čovjek nikad ne sluša tijelo na vrijeme."

Odlučila je uzeti godišnji odmor kako bi odvojila malo vremena za sebe, no ubrzo je sve krenulo nizbrdo – završila je na operaciji slijepog crijeva.

- Vjerojatno bih za par dana izašla iz bolnice, međutim jednu noć sam se probudila na podu bolničke sobe, ne znajući zašto sam tamo, kaže Maja.

Razlog je bio zastrašujuć – s 49 godina doživjela je moždani udar.

Nakon toga njezin se život u potpunosti okrenuo – imala je parezu lijeve strane tijela. Iz stanja potpune funkcionalnosti i energičnosti, postala je netko tko ovisi o nečijoj pomoći, kateteru i sondi za hranjenje.

- Za oporavak mi je bilo najvažnije vjerovati da ću se oporaviti, ne predavati se i ne postavljati si pitanje 'zašto baš meni? To samo vodi u destruktivnost i nimalo ne pomaže, kaže Maja.

Morala je ponovno učiti osnovne radnje, poput hodanja i oblačenja.

No zahvaljujući svojoj pozitivnosti i upornosti, kao i podršci bližnjih, polako se oporavlja i vraća normalnom životu. Shvatila je ovo kao upozorenje da si posloži prioritete u životu i stavi sebe na prvo mjesto, odnosno kako kaže: "Prvo, drugo i treće mjesto - da sam sad ja u centru svega i da sam jedino ja važna."


Danijela Orešić i Ivana Plechinger također su se suočile s onim najgorim strahom. Sa strahom od smrti. Obje su doživjele moždani udar. Danijela dvaput. Nakon drugog postala je potpuno bespomoćna. Sve je ponovno učila. Hodati, jesti, odijevati se... Pogledajte njihovu priču.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!