Rak debelog crijeva je izlječiv ako se na vrijeme otkrije

18.03.2023.

14:38

Autor: HRT/IMS

Rak debelog crijeva - ključno je rano dijagnosticiranje

Rak debelog crijeva - ključno je rano dijagnosticiranje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5 posto rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5 posto da će od njega umrijeti. Ključno je rano dijagnosticiranje, no u Hrvatskoj je i dalje vrlo slab odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja te je i dalje smrtnost od te vrste raka velika.

Kakva je situacija na sjeveru Hrvatske, za HTV je otkrila dr. Katica Čusek Adamić.

- Na godišnjoj razini mi otkrijemo 70 do 80 novooboljelih osoba, ali to računamo na 100 tisuća stanovnika. Porazno je to što polovica od toga i umire. Svi razgovori usmjereni su u tom smjeru da se populacija senzibilizira o toj bolesti, Katica Čusek Adamić, dr. med., epidemiologinja, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Rak debelog crijeva je izlječiv ako se otkriju prve premaligne promjene unutar probavnog sustava.

- Test koji mi radimo je test koji otkriva prva kapljična krvarenja unutar debelog crijeva, iza čega se radi dijagnostika i otkrivaju se prve promjene u debelom crijevu. Nakon toga te promjene se liječe ili se dalje obrađuju i na taj način se sprječava razvoj bolesti, pojasnila je liječnica.

Između 25 i 30 posto pacijenata na sjeveru zemlje odazove se na testiranje, što je nedovoljno.

- Krajnji cilj je da dosegnemo 40-ak posto jer tek onda možemo mijenjati statistiku, odnosno da spriječimo nepotrebne smrti, rekla je Čusek Adamić.

Treba više razgovarati o opasnostima ove bolesti, zaključila je liječnica.

Više doznajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!