21:14 / 02.10.2019.

Autor: Matea Krmpotić/HRT

Rak se svakom može dogoditi, osvijestite se!

-

-

Foto: - / -

Svaka žena starija od 20 godina, trebala bi jednomjesečno obaviti samopregled dojke. Za to treba desetak minuta.
Mjesec je borbe protiv raka dojke. U takozvanom ružičastom listopadu provode se brojne akcije. Jedna od njih je i humanitarno kuglanje. Donacije idu udruzi Europa Donna, a cilj je kupnja prvog uređaja za intraoperativno zračenje.

U Hrvatskoj broj oboljelih od raka dojke raste - oko 2700 je novooboljelih slučajeva. Međutim, prema posljednjim i boljim statistikama - broj umrlih se smanjio. Liječnici poručuju - osvijestite se!

- Rak se ne događa nekom drugom, nego svima. Mlade žene koje misle da mogu biti izopćene iz te bolesti, to nije točno. Obolijevaju i žene ispod 30 godina i to je alarm - upozorava doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

I zato, svaka žena starija od 20 godina, trebala bi jednomjesečno obaviti samopregled dojke. Za to treba desetak minuta.

Kuglu su zakotrljala i neka poznata lica te tako dali podršku oboljelima. Bili su grupirani u 3 ekipe i nosili specifična imena - hrabrost, snaga i pozitiva...

Treba imati na umu da i muškarci mogu oboljeti od raka dojke. Omjer je 1:100, ali liječnici i njih pozivaju na oprez.

Nonšalantno ponašanje prema zdravlju upravo je ono na što liječnici upozoravaju. Poručuju da je ključ u redovitim ultrazvučnim i mamografskim pregledima i samopregledima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!